Čokoláda ve Zlíně, vegetariánská zabíjačka v Hostětíně i cestování v Napajedlích. Nuda o víkendu nebude

18. leden 2019

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Pátek až neděle 18. - 20. ledna 2019

V těchto dnech si připomínáme 50. výročí sebeupálení českého studenta Jana Palacha. U této příležitosti se ve foyer Městského divadla Zlín koná obnovená výstava "Jan Palach ´69", která potrvá do 8. února. Výstava Jan Palach 69 sestává z dvaceti bannerů, na kterých se lze seznámit s archivními materiály a dobovými dokumenty.

Do Zlína budou 18. - 20. ledna směřovat kroky všech milovníků čokolády. Čokoládový festival se uskuteční ve Sportovní hale Euronics a osloví ty, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou.

Sobota 19. ledna 2019

Napajedla pořádají 9. ročníku cestovatelského festivalu. Známí i neznámí světoběžníci a dobrodruzi se s vámi podělí o zážitky ze svých cest. Program bude nabitý a těšit se můžete na cestovatelské besedy v kině, FOOD FESTIVAL, večerní koncert a velký doprovodný program ve společenském sálu sokolovny, dále také na tombolu o atraktivní sportovní ceny, workshopy, dětskou herní zónu a fotokoutek.

Kino Napajedla (řada přednášek od 13 hodin), Sokolovna (program od 11 hodin)

Do valašskomeziříčského M-klubu míří kladenská parta Zrní. Svým talentem na melodie a mísením moderního zvuku je kapela Zrní ikonou novátorství a hledačství na české alternativní scéně. Své prozatím poslední album Jiskřící uvede v klubu v sobotu 19. ledna od dvaceti hodin.

Do Uherského Hradiště se 19. ledna vydejte do Domu Kultury na již 28. reprezentační ples města Uherské Hradiště.

Plesat se bude také v Holešově, 11. ročník městského plesu bude moderovat Vladimír Hron, ples začne od 19:30 s sálech zdejšího zámku.

V Kroměříži 19. ledna na reprezentačním plese města Kroměříže a Radia Kroměříž vystoupí jako vzácný host hudební legenda Meky Žbirka. Ples se ponese v duchu oslav 30 let od Sametové revoluce.

Plesat se bude také v Uherském Brodě a to 19. ledna od 20 hodin v Domě kultury na 22. reprezentačním plese města. Jako host vystoupí Bára Basiková. K tanci a poslechu zahraje Panorama Band a CM Olšava.

V Rusavě v Hostýnských vrších pořádají v sobotu 19. ledna tradiční, již 42. Valašský bál. Začátek v 19.00 hodin v sále Obecního domu na Rusavě.

Palachovo výročí úmrtí si Zlín v sobotu připomene světelným řetězem. Autorem nápadu je zlínský výtvarník Petr Dosoudil a realizátorem akce je Živý Zlín. Od šestnácté hodinu může kdokoli přijít zapálit svíčku pod bývalý Dům umění na náměstí T. G. Masaryka.

4. ročník jedlíkovské soutěže o titul Slovácký řízek 2019 se tentokrát uskuteční v sobotu 19. ledna od 18 hodin v restauraci Rybníček ve Starém Městě. Nebude chybět vítěz 1. ročníku, domácí borec Martin Cetkovský, knedlíkový král Kamil Hamerský a loňský titul přijede obhajovat i Radim Dvořáček. A historicky poprvé bude o titul Slovácký řízek bojovat i žena

S neobvyklou benefiční akcí přichází Centrum Veronica Hostětín. Centrum připravilo vegetariánskou zabijačku. Akce se koná v sobotu od 13 do 17. hodin

Neděle, 20. ledna 2019

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo na neděli v čase od 13 do 17 hodin rodinný program, tentokrát na téma „Stavitelství, to je príma!“

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.