Co ukrývá podzemí brněnské Slavie? Podívejte se s námi!

4. červen 2021

„Nová doba, host vyhazuje vrchního.“ Slavná hláška zazněla ve filmu Dědictví zhruba tři až čtyři metry nad místem, kam se možná brzy podívají také návštěvníci. Podívejte se s námi pod hotel Slavia v Brně.

Milovníkům brněnského podzemí by se do dvou let mělo otevřít další zajímavé místo. Je jím součást středověkého opevnění města, ležící teď pod povrchem Solniční ulice. Klenutá místnost se dvěma střílnami zůstala zčásti pod chodníkem a zčásti pod hotelem Slavia.

Zatím jen odvorem jako do kanalizace, do dvou let by nedaleko měl být normální vchod.

Věž z první poloviny 15. století se později stala součástí kasáren, které v jejím sousedství vznikly. „Původní podobu Bílé prašné věže si mohou lidé prohlédnout na plastické mapě středověkého Brna na Moravském náměstí,“ řekl Českému rozhlasu Brno znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda.

Jednatel hotelu Slavia Libor Daněk chce při pokračující rekonstrukci areálu vybudovat pohodlný vstup do historického sklepa – a zdarma ho zpřístupnit. Stane se tak nejstarší běžně dostupnou částí brněnského podzemí.

Za vybudování vstupu a bezplatné zpřístupnění pro veřejnost magistrát hotelu pronajal sklepení na 50 let za jednu korunu.

Do míst ukrytých pár metrů pod chodníkem ale mohou alespoň díky našim fotografiím a reportáži zájemci už teď.

Podzemí pod hotelem Slavia v Brně by se mohlo otevřít do dvou let.

Co už je přístupné z brněnského podzemí?

Z podzemí v historickém centru města nejsou přístupné jen známé kasematy na Špilberku (byť ty jsou fakticky zakrytými hradními příkopy) a tamní lapidárium. Zavítat jde i na další místa, ze kterých vybíráme:

* Kostnice u kostela svatého Jakuba

* Labyrint pod Zelným trhem

* Mincmistrovský sklep u Nové radnice

* Kryty civilní ochrany 10-Z pod Špilberkem a od letoška také kryt Denis pod Petrovem

* Podzemí katedrály na Petrově a kapucínská krypta pod kapucínským kostelem

* Vodojemy na Žlutém kopci

* Drobnější prostory, které jsou většinou součástí vináren a restaurací.

Do roku 2018 vedla prohlídková trasa i brněnskými kolektory, tu ale Technické sítě Brno kvůli zpřísněným bezpečnostním podmínkám zrušily.

autor: Vlasta Gajdošíková | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související