Co udělat, aby se nám mazanec v troubě povedl, radí cukrář Josef Maršálek

Na kvalitní mazanec potřebujeme kvalitní recept. Můžeme použít ten, který jsme používali například na vánočku. Místo rozinek můžeme použít i sušené meruňky, kandované třešně, višně anebo také švestky, pistáciové oříšky a podobně.

Stejné těsto necháme nakynout, potom dobře vyhněteme, vykoulíme a necháme kynout. Dobrá rada nad zlato: zkuste někdy použít na mazanec ošatku, kterou používáte na váš kulatý chléb. To bude tvar.

Před pečením vyklopíme mazanec na plech, který je vyložený pečicím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a pečeme velmi pomalu, při 160 °C podle množství těsta. Jednokilový mazanec potřebuje nejméně 30 minut v troubě na program horkovzduch. Pozor, dvířka nikdy neotvíráme.

Pokud jsme dali mazanci dostatek času na kynutí a dodrželi jsme všechna výše popsaná pravidla, musí se nám povést, nespadne, ani se nepotrhá.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.