Co si vzít na Severní pól? Kde hledat kosti mamutů? I to vás naučí cestování

8. leden 2018

Na cestách s Petrem Voldánem nebudete v jeho novém pořadu nikdy sami. Do Radiokavárny si k mikrofonu do živého vysílání pozval i cestovatele a režiséra dokumentárních filmů Petra Horkého. 

Petr Horký je režisér-dokumentarista, producent, publicista, moderátor a cestovatel. Jeho kroky jej zavedly již zhruba do stovky zemí světa.

Jako moderátor začínal v brněnském rockovém rádiu Hády a později v televizním studiu.

Jako režisér se prosadil zejména v oblasti cestopisných dokumentů, kdy se zaměřuje na nejen na samotné cestování, ale i na geografii a zahraniční kulturu. Na svém kontě má již několik desítek dokumentárních filmů. Mimo jiné natáčel s Thorem Heyerdahlem, Reinholdem Messnerem, Arthurem C. Clarkem, Erichem von Danikenem, Edmundem Hillarym, Jimem Lovellem, Eugenem Cernanem a dalšími.

Spolu s Miroslavem Zikmundem, Miroslavem Náplavou a Vladimírem Krocem pomohl zachránit pozůstalost po českém skladateli, kameramanovi a dobrodruhovi Eduardu Ingrišovi.

Petr Horký při své výpravě

Mezi jeho nejznámější akce patří expedice na severní pól, kterou uskutečnil společně s polárníkem Miroslavem Jakešem v roce 2008 - pólu dosáhli 12. dubna 2008. Dále pak přechod Grónska od východu na západ (v roce 2010 spolu s britskou expedicí). V severním teritoriu Malediv vedl expedici Tajné vraky, která objevila dvě potopené lodě.

Takže se možná dovíte, co si s sebou vzít na Severní pól, jak přecházet zamrzlá jezera v Mongolsku, kde hledat kosti mamutů, jak se oblékat do pouště či na polárních expedicích a nezmrznout i co oba Petry naučilo cestování. A nebo to bude o něčem dočista jiném - s Petrem Horkým člověk nikdy neví.

Jedno ale víme jistě. Kdo si pustí naši rozhlasovou besedu, může prožít zajímavou i trochu dobrodružnou hodinku.

Petr Horký hostem Petra Voldána v radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové
autor: pvo
Spustit audio

Související