Co se podařilo změnit zavražděnému primátoru Gdaňska? Odpovídá jeho bratr Piotr Adamowicz

Šiřitel nezávislé literatury za totalitního režimu, předseda stávkového výboru, patriot a liberální konzervativec… Tak vzpomíná na zavražděného primátora města Gdaňsk Pawla Adamowicze jeho bratr Piotr. Čeho chtěl gdaňský primátor ve svém městě dosáhnout? A co se mu podařilo změnit?

„Město se opravdu velmi změnilo, hovorově bych řekl, že ho to nakoplo,“ popisuje Piotr Adamowicz.

Vyzdvihuje, že v době, kdy v čele města stál jeho bratr, došlo k proměně infrastruktury, vzniklo mnoho důležitých staveb včetně stadionu, na kterém se hrála utkání fotbalového ME 2012. 

V Gdaňsku se také postavil důležitý tunel pod slepým ramenem Visly, který odstranil zácpy v centru města.

Čtěte takéPoláci se loučí se zavražděným primátorem. Rakev vystavili v instituci, kterou Adamowicz zakládal

Piotr Adamowicz v rozhovoru s redaktorem Pavlem Novákem také připomíná, že jeho bratr Pawel se zaměřoval na různé sociální programy, byla pro něj důležitá pomoc uprchlíkům a lidem z vyloučených sociálních skupin. 

Považoval také za důležitou otevřenost vůči komunitám lidí s jinou sexuální orientací, účastnil se mnoha různých sympozií a konferencí na Západě. „Navrhl jakousi chartu sociálního chování, podle které by se měli lidé řídit. Na ni velmi negativně reagovali lidé z vládnoucí pravice,“ vzpomíná.

Ulice Václava Havla

A jaký měl Pawel Adamowicz vztah k Česku? Například hned po úmrtí Václava Havla navrhl pojmenovat jednu z gdaňských ulic po bývalém českém prezidentovi.

„Tehdy v Gdaňsku dokončili důležitou dvouproudovou ulici s tramvají, která zlepšila dopravu v jižních čtvrtích města, kde je nová zástavba. Během několika hodin Pawel rozhodl, že ulice ponese jméno Václava Havla,“ vyzdvihuje.

Pavel Novák také připomíná, že Pawel Adamowicz byl otevřeným člověkem, který se setkával s obyvateli a fotografoval se s turisty… „Pawel se ve městě cítil bezpečně, neviděl žádný důvod mít ochranku,“ potvrzuje Piotr Adamowitcz.

Proč je polská společnost rozpolcená? Poslechněte si celý rozhovor

autoři: Pavel Novák , prh
Spustit audio