Co nás čeká o Vánocích? Krmení zvířat, příprava salátu, prohlídka zámku i půlnoční

22. prosinec 2017

Po pátečních Jazzových vánocích v Rakovníku se o posledním adventním víkendu můžete vydat za zvířaty do lesa i do psího útulku nebo si vyzvednout betlémské světlo. Ani na Štědrý den nemusíte zůstat doma - na zámku v Mníšku pod Brdy vás přivítá oblíbená pohádková bytost, v jesličkách se můžete podívat na narození Ježíška a večer pak do kostela zajít na půlnoční mši.

Oddíl železničních modelářů při pionýrské skupině Táborník v Mladé Boleslavi v sobotu pořádá Štědrý den pro zvířátka. Začíná v 10 hodin v lesoparku Štěpánka. Sraz je u dřevěné veverky a účastníci můžou přinést drobné pamlsky.

Vánoce lze v sobotu oslavit také se psy v útulku DogPoint v Maloticích na Kolínsku. Tady se bude zdobit stromek, se psy se vydáte na procházku a po ní si pak při rozbalování dárků dáte něco na zahřátí. A aby jich tam bylo co nejvíc, můžete přivézt konzervy s velkým obsahem masa, kuchyňské papírové utěrky, plastové dózy na potraviny a jakékoliv dřevěné, papírové nebo kůrové brikety, které budou udržovat teplo v karanténě. Otevřeno je od 9:30 do 15:00.

Příznivci dobrého jídla rádi přijmou pozvání na Mistrovství Čakoviček v bramborovém salátu. Akce začíná v 18 hodin u hasičské zbrojnice vedle bývalé restaurace Švejk, o čtvrt hodiny později začne porota posuzovat přihlášené bramborové saláty. Nejlepší exponát vyhlásí ve 20:00.

Vánoční bramborový salát podle Davida Koreckého

Kdo ještě nemá doma betlémské světlo a rád by si s ním letos během svátků posvítil, má šanci získat ho třeba v Týnci nad Sázavou. V sobotu od 17 do 18 hodin se bude rozdávat ve starém Týnci před Rotundou, v novém Týnci před obchodním domem Hruška, ve Zbořeném Kostelci U Holubů a v Peceradech u zvoničky.

Štědrý den

Také 24. prosince si ještě můžete dojít pro betlémské světlo. K mání bude třeba v arciděkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mladé Boleslavi od 9 do 11 hodin. V Tetíně se koná už šesté pokračování tradičního Štědrovečerního setkání u jeslí. Zpívání koled u jesliček, divadelní představení a betlémské světlo najdete u kostela svaté Ludmily od 15:30. A vstupné je dobrovolné.

Předávání Betlémského světla v budově veřejnoprávního rozhlasu ORF v Linci

Prohlídky na Štědrý den nabízí zámek v Mníšku pod Brdy. Dospělí návštěvníci se mohou vypravit na první a druhou trasu v 9:30 a 10 hodin a rodiny s dětmi na Pohádkovou prohlídku v 11 hodin. Stejně tak ale mohou všichni přijít od 25. do 31. prosince a dokonce i na Nový rok.

Půlnoční mše se neslouží jen o půlnoci. V Příbrami na Svaté hoře začíná - především kvůli dětem - už v 16 hodin. Během ní zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Od 17 hodin pak u příbramského kostela svatého Vojtěcha na náměstí začíná štědrovečerní vytrubování a zpívání.

Tradiční provedení České mše vánoční "Hej mistře" se bude sloužit v Rožmitále pod Třemšínem. Zpěváci a hudebníci začnou hrát ve 22 hodin večer při mši svaté o vigilii slavnosti Narození Páně, která je každoročně obětována za Jakuba Jana Rybu a jeho rodinu.

Spustit audio