Co jste nevěděli o Zdeňku Junákovi? Poslechněte si!

20. červenec 2015

Jaké víno pije moderátor Českého rozhlasu Brno a herec Zdeněk Junák? A proč nahlas zdraví v autobuse?

Možná to netušíte, ale Zdeněk Junák stále jezdí s mladými divadelníky na turné, při němž spává pod širákem. A hlavní podmínkou k jeho účasti bylo, aby v té party neznělo „ty vole“ - a aby vždy při nástupu do autobusu slušně pozdravili. Zřejmě ne proto, aby předstírali revizory – ale z prostého důvodu, aby dokázali vnést trošku slušnosti do života a lidi uvnitř překvapit.

Zdeněk Junák tentokrát ve vysílání Českého rozhlasu Brno nebyl zpovídajícím, ale zpovídaným. A tak došlo i na jeho někdejší touhu stát se hasičem, právníkem nebo knězem, i na to, jak mu role z Četnických humoresek usnadnila život.

Oblíbený moderátor však přinesl i jedno přiznání. Až je tváří hudebního uskupení Vinařští romantici a také starostou vinařské obce v seriálu Vinaři, ve víně se příliš nevyzná. Nepomohl mu prý ani dědeček se svými radami. „Já jsem znalec takový, který to pozná podle barvy a podle toho, co mu chutná,“ směje se.

To i mnohem více si teď díky webu můžete připomenout i vy. A pak vždy v sobotu odpoledne při Rendez-vous s Junákem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.