Co je to pozitivní turismus? Jak se chovat šetrně? Geograf Jan Haruda o zodpovědném cestování

7. listopad 2022

Kulturní a politický geograf, cestovatel, cyklista a propagátor udržitelných metod Jan Haruda uvažuje v Casablance o zodpovědnosti vůči planetě při cestování.

„Věřím, že za každou cestou se skrývá veliké tajemství poznání sebe, přátel, jiných kultur nebo míst, které v nás nechají zakořenit ten nádherný pocit objevování. Cestování považuji za vyšší sociální vědu, která nás krásně vyhodí ze zajetých kolejí životů a dopřeje nám ten vytoužený diskomfort, který nás, při vší námaze, učiní zase o kousek vnímavější vůči světu a skutečnostem, ve kterých žijeme,“ říká Jan.

Turismus je udržitelný, ale…

Vystudovaný kulturní a politický geograf pracuje pro Sociálně geografické studio, kde řeší trendy v oblastech cestovního ruchu, mobility, odpadového hospodářství, energetiky či zelené infrastruktury, organizoval výzvu Do práce na kole a na ústavu urbanismu na Fakultě architektury ČVUT zkoumá, jak navrhovat cykloinfrastrukturu ve městech. O svých zkušenostech bude přednášet mimo jiné na festivalu Obzory v Praze.

Čtěte také

„Turismus je udržitelný, ale musí splňovat pravidla, vycházet z respektu. Má to spoustu ale. A to ať už se na udržitelnost budeme dívat z pohledu toho, kdo cestuje, nebo kdo v cílové destinaci žije. Udržitelnost si přitom definujme jako zachování současného stavu, aby se dál nezhoršoval. V současnosti jde hlavně o produkcí uhlíku a vzrůst globální teploty,“ popisuje.

Abychom o světě mohli mluvit, musíme se do něj podívat

Největší dopad má doprava, především letecká, nebo autobusová. „Jsem geograf, nemůžu jen sedět doma. Ale létání a stopu, kterou na delších cestách zanechávám, kompenzuju svým každodenním chováním, chozením pěšky, ježděním na kole a tak dále. Abychom o světě mohli mluvit, musíme se do něj podívat,“ vysvětluje Jan své etické principy.

Zmiňuje i konkrétní příklady. V Nepálu a Rakousku, kde se zmenšuje množství produkovaného odpadu, se týkají redukce jednorázových obalů. Komentuje také Janapar Trail v Náhorním Karabachu nebo rozložení masového turismu v Mexiku jako případy kulturních i environmentálních úvah za místními projekty rozvíjejícími turismus.

Přikupujete si offsetování jízdenek nebo letenek? Co je měkký a tvrdý turismus? Proč se nutnost sebeomezování netýká jen leteckých eurovíkendů, ale i nezávislého backpackerského cestování? Poslechněte si novou epizodu cestovatelského magazínu Radia Wave s „úvodem do šetrného cestování“ s Janem Harudou, o kterém se můžete víc dozvědět tady. A pokud nemáte Casablanky nikdy dost, rozhodně nepropásněte 26. listopadu natáčení tří živých epizod na festivalu Kolem světa!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka