Co do jídelníčku dětí (NE)patří? Pohlídejme, aby se děti nedojídaly sladkostmi

30. leden 2019

Výživová specialistka Ing. Pavlína Žďárková v naší radioporadně na téma: co do jídelníčku dětí (NE)patří? Naše děti a jejich zdravá výživa. Hodně velké téma. Co tedy udělat jako úkol číslo jedna?

Omyly a mýty ve stravování dětí. Zdravé jídlo musí mít doslova na dosah ruky, radí Margit Slimáková

PharmDr. Margit Slimáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prázdniny skončily a začal nový školní rok. A začínáme dětem opět chystat svačiny. Specialistka na zdravý životní styl PharmDr. Margit Slimáková v naší radioporadně na téma: zpátky do školních lavic - výživa školních dětí. 

Dobré je začít zase znovu s dětmi doma vařit a dělat svačiny. Rozjet prostě domácí stravu. A podle některých trendů se dokonce už v kojenecké stravě začíná razit takzvané krmení do tlapky. Dětem není zapotřebí připravovat žádnou speciální stravu, mixovat ji, krmit je. Ale děti se nechají, v sedmém měsíci už většinou sedí, a co si uchopí, tak si sní.

Ale pozor, musí to být v rodině, kde se jedí základní potraviny a jídla z těchto potravin. A jestliže dítě uchopí cokoliv z toho dobrého výběru, tak nemůže udělat chybu. Ideální je, když se celá rodina stravuje zdravě a děti potom jedí totéž, co všichni ostatní.

Co do jídelníčku dětí patří a nepatří? (ilustrační foto)

Nejmenší děti obklopujeme jídlem a je velmi jednoduché je vychovávat zdravě. A u starších dětí nejlépe funguje to, aby v „dosahu paže" byla prostě kvalitní a zdravá strava.

Pohlídejme, aby se děti nedojídaly sladkostmi

Snídaně jsou u dětí důležité. Mají malou kapacitu žaludku a potřebují získat do celého svého dne energii. A tu dostanou kvalitní snídani. Je dobré se přitom vyhnout cukrům a různým slazeným cereáliím. Tedy snídaně ze skutečných potravin.

Ing. Pavlína Žďárková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ideální je také děti zapojit do přípravy svačiny. Dáme jim na výběr, který oříšek nebo sušené ovoce si dnes vezme. Pokud si dítě samo vybírá složení svačiny, určitě bude mít také zájem ji sníst. Ale nenuťme děti zbytečně do jídla.

Celou radioporadnu s výživovou specialistkou Ing. Pavlínou Žďárkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.