Co chystají slovenské kulturní instituce pro rok 2014?

22. leden 2014

Hry Iluze, Pán Mimo a Jana Eyrová nebo opery Puicciniho Bohéma, Mozartova La clemenza di Tito, Čajkovského Piková dáma – to je výběr z chystaných premiér Slovenského národního divadla v Bratislavě.

A ve Slovenské národní galerii je novinkou celoroční volné vstupné na výstavy do expozic v Bratislavě a Pezinku.

Stálá expozice gotického a barokního umění v SNG

Kromě pestré nabídky doprovodných kulturních akcí a krátkodobých nových výstav přibyla v SNG stálá expozice gotického a barokního umění na Slovensku v kurátorské koncepci Dušana Burana.

Koncipována je jako zážitková expozice, tedy žádné násilné učení dějin, ale na základě témat jsou aranžovaná umělecká díla tak, aby z toho měl běžný divák nejen poučení, ale i zábavu.

Volné vstupy pro návštěvníky muzeí a galerií v zřizovatelské působnosti ministerstva kultury jsou připraveny i letos. Zdarma bude tak nadále vždy první neděli v měsíci otevřeno 37 výstavních a expozičních prostorů a pracovišť muzeí a galerií po celém Slovensku.

Pestrou nabídku inscenací připravilo několik divadel na Slovensku

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitře chystá tři premiéry. V přípravné fázi je inscenaci na motivy filmu Dogville.

Divadlo Andreje Bagara uvede koncem ledna premiéru hry Potkani, která je krutým a zároveň dojemným příběhem o obyčejných lidech, připravuje režisér Roman Polák.

Divadlo Jána Palárika v Trnavě si letos připomíná 40 let od svého založení. V roce 1974 vzniklo jako Divadlo pro děti a mládež a příchodem celé generace herců a režisérů v čele s Jurajem Nvotou a Blahem Uhlárem se začala psát jedna z jeho nejslavnějších kapitol. Čtyřicáté výročí založení divadelního souboru v Trnavě si divadelníci připomenou inscenací od básníka Miroslava Válka.

autoři: mst , Helena Petáková
Spustit audio