Člověk čistého charakteru, který uměl říkat pravdu do očí. Známí a spolupracovníci vzpomínají na Karla Pavlištíka

6. prosinec 2020

Je to dva roky, co se rodina a veřejnost rozloučíila s historikem Karlem Pavlištíkem. Zemřel 7. prosince 2018 ve věku 87 let.

Karel Pavlištík byl zlínský etnograf, národopisec, folklorista, tanečník, choreograf a muzejník. Jako morální a odborná autorita obdržel ocenění města, Zlínského kraje i ministerstva kultury.

Čtěte také

„Nesmazatelně se zapsal do činnosti programu Folklorního festivalu ve Strážnici,“ říká archivářka Magdalena Preiningerová. Právě Pavlištík byl tím, kdo inicioval zapsání slováckého verbuňku na seznam Unesco.

Po srpnové okupaci Československa Karel Pavlištík nemohl dělat svoji práci a živil se všelijak, třeba i jako řidič fekálního vozu. „I když měl zakázánu činnost s dětmi, tak si v té době cestu našel a začal spolupracovat s folklorním souborem Kašava,“ dodává Preiningerová

"Etnolog diplomem, zpěvák a tanečník naturelem, vychovatel a filozof povoláním. Absolutně spolehlivý mužský, na němž se dá stavět jako na žule. Člověk čistého charakteru a morálky, který umí říci pravdu do očí i za cenu, že si lidi znepřátelí,“ napsal o Karlu Pavlištíkovi Miroslav Zikmund.

Po sametové revoluci přišli za Karlem Pavlištíkem zlínští disidenti a lákali ho do Občanského fóra. O jeho členství rozhodla manželka Božena. Nejen na toto období života Karla Pavlištíka jsme vzpomínali v rozhovoru s jeho dlouholetým kamarádem, spisovatelem a právníkem Josefem Holcmanem. 

autoři: Andrea Kratinová , pes , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související