Církev nebo stát? Boj o Květnou zahradu začíná u kroměřížského soudu

20. březen 2018

V Kroměříži dnes začíná soud o vlastnictví Květné zahrady. Památka UNESCO zatím patří státu, v restituci o ni usiluje Arcibiskupství olomoucké.

Církev už vlastní od roku 2015 kroměřížský zámek i Podzámeckou zahradu.

Květnou zahradu stát církvi v restitucích nevydal. Arcibiskupství je přesvědčeno, že zahrada tvoří celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou. Národní památkový ústav už oznámil, že zahradu nevydal kvůli pochybnostem o splnění zákonných podmínek pro vydání.

Žalobu ohledně vlastnictví jedné z nejvýznamnějších zahradních památek v celosvětovém měřítku, která je stejně jako zámek a Podzámecká zahrada zapsaná na seznamu UNESCO, podalo arcibiskupství loni v červnu.

Kroměříž začne bourat domy v problémové lokalitě Račín. A řeší nepořádek u ubytovny

Kroměřížská radnice

Kroměřížská radnice už má demoliční výměr na domy v problémové lokalitě Račín. Bourání prvních tří ze šesti budov by mohlo začít zhruba v polovině roku.

Stát se rozhodl vydat církvi kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu v rámci majetkového vyrovnání s církví v roce 2015. Květnou zahradu vydat odmítl, protože její historický areál je provázán s novostavbami, které podle památkářů nelze vyčlenit, podle zákona o restitucích tak nemohou být vydány.

V Květné zahradě před třemi lety skončily práce za 230 milionů korun, díky nimž se asi třetina zahrady vrátila do podoby ze 17. století.

Kroměřížská Květná zahrada je známá též pod názvem Libosad. Dnes je prakticky jediným představitelem takto komponovaného celku v Evropě. Zahradu nechal vybudovat v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna.

Obnovená Květná zahrada v Kroměříži - na snímku Ptáčnice nebo také Ptačinec
autoři: pes , Tomáš Fránek

Související