Čínský vědec modifikoval lidský genom. Nevíme, kam to povede, varují odborníci

Biologové budou brzy umět genetickými zásahy stvořit natolik vylepšená zvířata, že se možná někteří odváží „vyrobit“ i draka s křídly nebo třeba pohádkového jednorožce. Umožňuje to převratná metoda CRISPR, která je několik let hitem molekulární biologie. Jenže to má i stinnou stránku. 

Čtěte takéČínský vědec tvrdí, že geneticky modifikoval embrya, z nichž se narodila dvojčata. Vláda jeho práci zastavila

Metodu loni zneužil čínský vědec, pozměnil genetickou informaci lidských embryí a nechal je vyvinout až k porodu dvojčat Luly a Nany. Vědecká komunita čínského profesora zavrhla a on sám po zásahu úřadů zmizel. Biologové se ale obávají, že podobné experimenty budou pokračovat.

Čínský vědec překročil tabu

„CRISPR se momentálně stává základní a nejjednodušší technologií pro modifikaci genomu,“ říká Radislav Sedláček, který vede laboratoř v Biocevu ve Vestci u Prahy. Genomy embryí tam editují jako na běžícím páse. Ovšem převážně u myší.

Metoda je to natolik prostá (a tudíž geniální), že ji používají tisíce laboratoří na světě. Nikdo si však dosud netroufl na člověka, upozorňuje biolog Marek Orko Vácha. „Říká se, že v Evropě požádáte o dovolení a pak to uděláte. A v Číně to uděláte a pak požádáte o odpuštění,“ připomíná případ čínského vědce.

Naše dědičná kopírka je velmi výkonná, tvrdí vědci

DNA (ilustrační foto)

Badatelé z floridské státní univerzity rozluštili záhadu, která trápila jejich kolegy desítky let. Hledali a našli v dědičné informaci myší úseky, které řídí její kopírování. Přišli také na to, že klíčový je čas, kdy se duplikát tvoří.

Čínský profesor Che Ťien-kchuej totiž překročil všechna tabu a poškodil reputaci čínské vědy. „Nelze vyloučit ani to, že o tom úřady, které se od něj nyní tak vehementně distancují, věděly. A teď ho házejí přes palubu, protože mezinárodní tlak je příliš silný,“ uvažuje sinoložka Anna Zádrapová.

Zcela mimo fantazii

Celý experiment byl utajený. Například portál The Atlantic píše, že pokusných párů bylo víc. Zřejmě se tak letos narodí další děti s uměle pozměněnými geny. 

„Evropa určitě zabrání tomu, aby se dělaly změny na tak raných embryích. Genetické změny tedy ano, ovšem pouze pro preventivní léčebné, diagnostické účely, a nebude-li pozměněna DNA žádného z potomků,“ věří Marek Orko Vácha. „V Číne bych řekl, že do toho půjdou. Tento výhled je momentálně zcela mimo fantazii. Myslím, že naše děti se mají na co těšit.“

Hlavní problém čínského experimentu s lidskými embryi je ten, že všechny změny jednou zdědí i potomci dvojčat Luly a Nany. Nikdo ale nedokáže odhadnout, co to s jejich organismy udělá.

autoři: Ľubomír Smatana , als
Spustit audio

Související