Cimbálová muzika Stanislava Gabriela

23. únor 2021

Muzika se hlásí k odkazu dolňáckých těles, především ke Staňkovu Hradišťanu. S hudebním materiálem pracuje, mění ho v živou hmotu, kterou barvitě dotváří.

Cimbálová muzika Stanislava Gabriela prošla od svého vzniku v roce 1992 dlouhým muzikantským i lidským vývojem. Původně hudecká kapela hrající příležitostně ve vinných sklepech se postupně rozrostla o řadu dalších mladých muzikantů. Hudecká minulost ji donutila najít způsob jak vytvořit plný a barevný souzvuk všech nástrojů a hlasů, vedla ji k zamyšlení nad harmonickým zpracováním lidových písní, nad tempem jejich přednesu či jejich frázováním.

Diskografie muziky

Dosavadní diskografie kapely naznačuje, že muzikantský obzor sahá dál: zvukový debut Chodníčky k písni z roku 2002 obsahuje lidové písně z Dolňácka a z moravsko-slovenského pomezí, které zpívají otec a syn Gabrielové a Jitka Šuranská.

Rok nato se Gabrielovci podíleli na titulu Hody na Slovácku jako doprovod sourozencům Baťkovým. V roce 2004 vydali desku dolňáckých, horňáckých a kopaničářských písní s názvem Na mojem srdéčku, přičemž ke spolupráci kromě Stanislava Gabriela staršího pozvala také Antonína Čevelu, dívčí sbor Kalina z Babic a mužský sbor Lúčka z Kudlovic.

Po dvouleté odmlce se podíleli na unikátním zpěvníku Písně malované Slováckem aneb Na derflanském poli… obsahujícím sedmdesát sedm lidových písní z uherskohradišťské městské části Sady (dříve Derfla), které na počátku 20. století sesbíral Josef Zbořil.

V roce 2007 vznikl nosič Z Uher do Moravy, na němž si s muzikou zazpívali domácí Terezie Habartová, Klára Plaširybová a Stanislav Gabriel starší, ale i hostující Jan Gajda a Jitka Šuranská.

V polovině roku 2008 muzika kývla na hudební spolupráci s písničkářkou Radůzou, která sepsala a pro CD připravila sérii autorských pohádek doplněných dvaceti písněmi.

Spolupracovali s Mužským a ženským sborem na novém profilovém albu nazvaném My Kudlovští… a v roce 2011 vydali vánoční album Neseme vám tú novinu, které mluveným slovem doplnil herec Jan Přeučil. Posledním albem, na kterém muzika spolupracovala, je Mužský sbor z Kudlovic z roku 2018.

autor: Jan Káčer
Spustit audio

Související