Cimbál ve skladbách autorů 20. století. Podívejte se na zahajovací koncert Cimbalfestu

14. květen 2021

Od roku 1995 se koná ve Valašském Meziříčí každé dva roky největší setkání hráčů na cimbál v Evropě. Nebude tomu jinak ani letos.

Pětidenní oslava specifického nástroje, jehož varianty najdeme po celém světě, nabídne interpretační soutěž v sólové hře na cimbál a představí tento nástroj napříč hudebními žánry. Zahajovací koncert festivalu můžete sledovat prostřednictvím YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu ve středu 19. května od 19 hodin ze sálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí.

Cimbál si mnozí spojují automaticky s dalšími nástroji a s folklorem. Festival ovšem představí cimbál jako sólový nástroj v umělecké hudbě skladatelů především 20. století.

„V průběhu koncertu se představí hráči i pedagogové z Maďarska, Turecka a České republiky – za předpokladu, že projdou přes hranice i testováním. Navzdory tomu zůstáváme optimisty a těšíme se třeba na dvě prezidentky za cimbálem,“ říká ředitel festivalu Jaroslav Kneisl.

Zahraniční i domácí účinkující

Unger Balázs a Tari Levente

Maďarský cimbalista Unger Balázs hraje profesionálně od 8 let. Věnuje se sběru lidové hudby, která je základem jeho autorské a interpretační práce. Je vedoucím kapely Cimbaliband, se kterou vydal řadu hudebních nosičů. Je nositelem Ceny maďarského lidového umění.

Hudební časopisy nazývají Ungera Balázse Chuckem Berrym. Rychlými „riffy“ ovládá svou kapelu zpoza skutečného maďarského akustického „mixážního pultu“. Na festivalu vystoupí společně se svým studentem Tari Leventem, kterému je 16 let.

Viktória Herencsár

Prezidentka Světové cimbálové asociace je pravidelnou účastnicí Cimbalfestu. Její maďarský temperament je nakažlivý!

Viktoria Herencsár a Růžena Děcká na Cimbalfestu

Hakan Tuğrul

Na festivalu se pravidelně objevují také další typy z velké rodiny strunných úderných nástrojů. Jedním z  vývojových předchůdců cimbálu je santur. Ten představí Hakan Tuğrul, turecký sólista, skladatel a učitel pocházející z Instanbulu a žijící v Berlíně.

Gabriela Krchňáčková a Kateřina Vykydalová

Letošní rok bohužel zabránil dvěma mladým cimbalistkám prožít jeden z nejkrásnějších okamžiků studia. Byly ochuzeny o veřejný absolventský koncert. Na festivalu se jim to pokusí alespoň částečně vynahradit. Na Konzervatoři P. J. Vejvanovského v Kroměříži studovala ve třídě Růženy Děcké Kateřina Vykydalová a také Gabriela Krchňáčková, která svá studia letos dokončila u Daniela Skály na Janáčkově konzervatoři v Ostravě.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.