Cibulová marmeláda je úžasný doplněk k uzenému masu nebo pečené drůbeži

Cibulová marmeláda je vlastně slano-sladká tužší omáčka s navinulou kyselinkou, kterou můžete podávat spolu s pečeným masem, uzeným nebo třeba pečeným bažantem a další drůbeží. Ozvláštníte tak vaší tabuli. Příprava je jednoduchá a marmeláda vám po uvaření vydrží až měsíc v lednici. Recept na ni nám prozradil šéfkuchař Lukáš Čížek z restaurace Fusion ve Vrchlabí.

Cibulová marmeláda:

½ kg červené cibule
4 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
trochu másla
140 g hnědého cukru (nebo medu)
10 g čerstvého tymiánu
¼ lžičky mletého chilli
300 ml červeného vína (ideálně Portské)
200 ml červeného vinného octa
sůl,
bílý pepř

Konzistence a barva před zredukováním

Postup:

1. Cibuli nakrájíme na proužky. Česnek také nakrájíme – na tenké plátky.

2. V hrnci zpěníme máslo s olivovým olejem a orestujeme nakrájenou cibuli a česnek.

3. Přidáme hnědý cukr, který necháme zkaramelizovat. Stejně se nám zachová i med, kterým můžeme cukr nahradit. Zkaramelizovaný cukr poznáme podle toho, že nám začne hnědnout a trochu lepit.

4. Přidáme červené víno a vinný ocet a dobře promícháme. Přibližně půl hodinu redukujeme, dokud nezískáme hustou konzistenci.

Lukáš Čížek začíná vařit

5. Zredukovanou marmeládu osolíme, opepříme, přidáme nasekaný čerstvý tymián a chilli.

6. Hotovou marmeládu uchováváme v chladu, nebo ji můžeme standardně zavařit.


Lukáš Čížek

Začalo to už rozhodováním na základní škole. Motal se už u dědy a maminky v kuchyni, navíc jeho teta byla kuchařka, takže tam to někde vzniklo. Tvrdí, že v kuchařině se člověk musí pořád učit. Nesmí se vzdávat, jít do toho naplno, sbírat informace a nezastavit se. Lukáš vařil i v cizině, dostal i lákavé nabídky, ale nakonec si s přítelkyní splnil svůj sen a otevřel vlastní restauraci ve Vrchlabí, kde se věnuje fusion kuchyni.


Fusion kuchyně

Fusion styl vznikl ve Spojených státech kombinací japonského minimalismu s tradičními prvky západní kuchyně. V restauraci ve Vrchlabí naleznete prvky z různých kuchyní, které po pečlivém výběru surovin servírují v podobě pokrmů různých chutí a barev. Především technologickému postupu práce se surovinami věnují maximální péči a na talíři tak můžete objevit klasické pokrmy připravované netradičními způsoby či netradiční suroviny připravené evropskými technikami.