Chtěli byste získat vyhrazené parkovací místo pro elektromobil? V Uherském Hradišti to nelze, v Otrokovicích ano

21. červenec 2022 15:24

Zatímco v Otrokovicích je možné získat za poplatek vyhrazené parkovací místo pro elektromobil, v Uherském Hradišti s podobnou žádostí neuspějete.

Bydlíte na sídlišti a plánujete si koupit elektromobil? Tak byste si dopředu měli zjistit, jestli ho budete mít kde nabíjet. Na tento problém narazil pan Tomáš z Uherského Hradiště. Když požádal město o vyhrazení parkovacího místa v blízkosti jeho domu na sídlišti Louky v místní části Jarošov, přišla mu zamítavá odpověď. Jinde by přitom s podobnou žádostí za určitých okolností uspěl.

Podle mluvčího uherskohradišťské radnice Jana Pášmy vyhrazení veřejného parkovacího místa město standardně neumožňuje. Důvodem je případný úbytek veřejných parkovacích míst a tím prohloubení už tak silně napjaté situace s parkováním, hlavně pak na sídlištích. Výjimkou jsou podle Pášmy pouze místa pro osoby se zvlášť těžkým postižením nebo jejich doprovod.

Redaktor Českého rozhlasu Zlín Michal Sladký také zjišťoval, jak by se k podobné žádosti stavěla jiná města.

Mluvčí radnice v Otrokovicích Lenka Vaculová potvrdila, že na místním úřadě by uspěl. V Luhačovicích zatím podobnou žádost neobdrželi, takže není jasné, jak by jí vyřešili. Podle mluvčí luhačovické radnice Hany Srncové jdou Luhačovice zatím cestou podpory budováním veřejně dostupných dobíjecích stanic na parkovištích ve městě pro místní obyvatele i návštěvníky.

Žádost o vyhrazené parkovací místo pro elektromobil doposud neřešili ani ve Zlíně, kde ale podle vyhlášky na něj mají nárok pouze držitelé průkazů ZTP a jejich opatrovníci. Barbora Pěchotová z tamního odboru dopravy ale připustila, že s ohledem na snahu EU prosadit elektromobily oproti vozidlům se spalovacími motory by se předpisy v budoucnu mohly změnit.

Spustit audio

Související