Chřipka stále úřaduje. Za týden je o šedesát procent nemocných více

9. únor 2018

Nemocných chřipkou a akutními respiračními onemocněními ve Zlínském kraji přibylo. Za týden se zvedla nemocnost o více jak čtrnáct procent, u chřipek o téměř šedesát procent.

Kraj tak zasáhla plošná epidemie.

Na sto tisíc obyvatel je ve Zlínském kraji nemocných 1929 lidí. Kvůli epidemii zakázaly návštěvy už dříve všechny nemocnice v kraji.

"V laboratorních nálezech od nemocných stále převažuje chřipka B varianta Yamagata," uvedla ředitelka Krajského hygienické stanice Eva Sedláčková. Za hranici epidemie se považuje zhruba 1500 nemocných ze 100 000 lidí.

Nejvíce nemocných je ve zlínském okrese, kde stoná 2325 lidí ze 100 000. Nemocnost se v uplynulém týdnu zvýšila zejména na Vsetínsku, u chřipky vzrostla o 143 procent.

Chřipky nejvíce přibylo ve věkové kategorii 25 až 59 let, a to o 135 procent. U dětí od šesti do 14 let nemocnost chřipkou vzrostla o 53 procent.

"V dalších týdnech předpokládáme další vzestup nemocnosti, který může být přechodně přerušen v období probíhajících jarních prázdnin, tedy od 19. do 25. února," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Související