Chráněné bydlení pro závislé na alkoholu

21. prosinec 2005

Občanské sdružení Lotos začalo v Brně v roce 2004 jako první v České republice provozovat chráněné bydlení pro muže alkoholiky. Letos na podzim otevřelo sdružení byt na půl cesty také pro ženy závislé na alkoholu.

"V bytech na půli cesty klienti bydlí, není to tedy forma denního stacionáře." Uvedla vedoucí sdružení Petra Smékalová. Mohou se zapojovat do všech běžných činností. Vaří si sami a podobně. Zároveň je jim k dispozici specifický terapeutický , sebepoznávací a edukační program, kde na sobě mohou pracovat a měnit se. "To je pro klienty velmi důležité, protože, když k nám nastupují, tak jsou většinou ve velmi obtížné situaci a mají potíže s navazováním vztahů." Vysvětlila Smékalová.

Podmínky pro přijetí do chráněného bydlení jsou velmi přísné. Klienti musí mít za sebou protialkoholní léčbu a motivaci svoji závislost řešit. Před nástupem tedy zájemce absolvuje pohovor, kde pracovníci sdružení Lotos zjišťují jeho motivaci.

Součástí terapie je také bezplatná pomoc při hledání zaměstnání. Získání a udržení si práce je podle Petry Smékalové pro celý proces velmi důležité. Pokud klient toto zvládne, je velká pravděpodobnost, že se bude moci navrátit zpět do běžného života. V bytech na půli cesty mohou být klienti nejdéle dva roky.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio