Chorvatské směnárny často nabízejí nevýhodné kurzy

15. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Mnohé chorvatské směnárny nabízí neúměrně nevýhodné kurzy při nákupu valut. Hotovostní směna je celkově asi nejvýhodnější v bankách. Firma Kraš, největší chorvatská fabrika na čokoládu a oplatky, dosáhla za první pololetí letošního roku čistý zisk 20 milionů kun. I když jsou turisté po příjezdu do Dubrovníku nadšeni jeho atmosférou, většina z nich se sem již nevrací, píše chorvatský týdeník Nacional.

Mnohé chorvatské směnárny nabízí neúměrně nevýhodné kurzy při nákupu valut. Se směnárnami to tu funguje podobně jako v Česku. Nejsou-li na exkluzivním místě, jako například v historickém centru Dubrovníku, bývají často výhodnější než banky.

V Omiši ale za jedno euro dostanete v jedné směnárně 6 kun 80 a v druhé 7.10. Takže rozdíly jsou mezi nimi veliké. Podobně se chovají hotely. Na některých recepcích jsou kurzy až neuvěřitelně nevýhodné. Banky nemají úplnou svobodu si kurz stanovit, zato většinou účtují provizi.

Hotovostní směna je celkově asi nejvýhodnější v bankách. S ohledem na to, že mnohé české banky nezpoplatňují platbu kartou v zahraničí, a při těchto transakcích dostáváte devizní kurz, je to nejvýhodnější a nejbezpečnější způsob placení.

Dnes se v Chorvatsku slaví velký církevní svátek Velika Gospa. Během celého dne se konají slavnostní mše ve městě Sinji, Mariji Bistrici či v Međugorju. Tento den je v Chorvatsku uznán též jako státní svátek, z toho důvodu měla řada obchodů proto dnes zavřeno.

Firma Kraš, největší chorvatská fabrika na čokoládu a oplatky, dosáhla za první pololetí letošního roku čistý zisk 20 milionů kun. Výrobky této společnosti si můžete koupit i mimo hranice Chorvatska jako například v Bosně a Hercegovině, Slovinsku, Maďarsku, Německu, Rakousku či v České republice.

I když jsou turisté po příjezdu do Dubrovníku nadšeni jeho atmosférou, většina z nich se sem již nevrací, píše chorvatský týdeník Nacional. Po čtyřech dnech se turisté v tomto městě začínají nudit, tvrdí bývalá ministryně turistiky. List také dále upozorňuje, že, i když je Dubrovník fantastické město, začíná být hodně předražený. Noční život je zde také velmi skromný. Ve městě fungují do třetí hodiny ranní pouze kavárny, ostatní podniky jsou uzavřeny.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,30 kuna a za 100 slovenských korun 18,91 kuna. Za jedno euro dostanete 7,19 kuna.

Doprava

Po nehodě na Jadranské magistrále v místě Marina je už doprava opět normální. Jinak nikde žádné zácpy nejsou, trochu hustší je provoz podél pobřeží. Ale ani z nejkrizovějších úseků Jadranské magistrály nemáme hlášeny žádné problémy. Při průjezdu některými městy se nenechte překvapit uzavírkami ulic kvůli mariánským poutím. Jedna z největších je v Sinji nedaleko Splitu.

Hraniční přechody: Nikde se nečeká. Zesílený provoz je v Macelji směrem do Slovinska. Trajekty plují podle řádu a v přístavech fronty nejsou.

Počasí

Ve středu 16. srpna nás čeká převážně slunečný den. Oblačnost se objeví jen místy, v tom případě s možností přeháněk. Bude vát jižní až jihozápadní vítr, ranní teploty od 17-22, nejvyšší denní 24-30 stupňů.

Prognoza za pomorce: Povane jugo až jihozápadní vítr, moře bude na 2-3, viditelnost 10-20 km. Na moři bude jasno, místy částečná oblačnost. Možnost přeháněk. Upozornění: Na severu Jadranu možnost bouřek.

Výhled: S malou oblačností počítejte až do pátku. Déšť ani přeháňky už nehrozí, teploty ke 30 stupňům. Slunečno, jasno a teploty 35 stupňů slibují meteorologové na víkend.

Trochu jinak vypadá výhled pro sever pobřeží: Na Istrii ještě možnost přeháněk, ve čtvrtek a pátek se vyjasní s teplotami ke 30 stupňům.

autoři: Saskia Mišová , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu