Chlumec nad Cidlinou dokončuje novou knihovnu. Měla by být druhou největší v okrese

15. březen 2018 09:10

Čtenáři v Chlumci nad Cidlinou si mohou už jen do konce týdne zajít do místní staré knihovny, vyšlapat jedno patro a ve stísněných prostorách vybrat to, na co mají chuť. Od příštího týdne bude knihovna zavřená a čeká ji prakticky dva měsíce trvající přesun do nových prostor, v kterých čtenářům nabídne na padesát tisíc svazků. 

S projektantem Pavlem Kubíkem vstupujeme do prostor kde bude budoucí knihovna. Vchází se sem jen v ponožkách nebo pantoflích.

„Zatím ano. Už se tady začíná uklízet, máme tady krásnou novou podlahu, takže ji šetříme. Chodíme tedy zatím bez bot, jen v ponožkách a bačkorách. A doufejme, že to nějak doděláme. Stavbu peřvezmeme a budeme ji moct užívat," říká Pavel Kubík.

Chlumec nad Cidlinou dokončuje novou knihovnu

Nová stavba na Klicperově náměstí má dvě patra. Dole bude bezbariérová knihovna a informační centrum. Nahoře potom najde své sídlo základní umělecká škola. Dříve tu byly malé, nebytové prostory.

„Z toho původního domečku toho tady moc nezbylo. Vidíte, máme tady otevřené celé prostory. Velkoprostorová knihovna, informační centrum, nahoře víceúčelové sály, kreslírna. Myslím si, že ten objekt jako občanská vybavenost by mohl v centru města fungovat. A mohlo by to tu pěkně žít," těší se Pavel Kubík.

V horním patře jsou přiznané trámy, tady je přiznaná vzduchotechnika. Na které prvky je, jako projektant, Pavel Kubík nejvíc pyšný?

„Každý prostor si zaslouží něco jiného. Knihovna, tento velký prostor, měl být pojatý vzdušně a velkoryse. Takže jsme se to tady snažili otevřít. Udělat ten prostor co nejvzdušnější a nejsvětlejší. Zase naopak nahoře v těch podkrovních místnostech jsme se snažili tam zachovat nějakou část krovu, která by připomínala ten původní objekt, který tady byl," vysvětluje Pavel Kubík.

Chlumec nad Cidlinou dokončuje novou knihovnu

Knihovna bude plná moderních technologií. Nebude chybět rekuperace, tepelné čerpadlo a další vymoženosti. Nová stavba nebude úplně pasivní, ale nízkoenergetická určitě. Chybí už jen drobnosti a pak instalace vybavení. Například nábytek bude v kombinaci šedé a červené.

Projektant Pavel Kubík se na květnové otevření těší: „Určitě. Podle ohlasů občanů se to také líbí. A bude to fungovat spoustu dalších let. Takže se těší všichni. Ať už knihovnice, které se sem budou stěhovat, nebo občané, kteří chodí kolem, zastavují se, koukají dovnitř, ptají se, jak to tady bude. Myslím si, že to bude pěkná stavba, hezká budova. A že si to Chlumec zaslouží."

knihovna, knihy, literatura

Celou knihovnu zaplatí chlumecká radnice z vlastního rozpočtu.

Na začátku přitom byly podle starosty města Miroslava Uchytila z KDU-ČSL představy jiné: „Když se ještě vůbec nevědělo, co Evropská unie povolí, tak jsme si logicky mysleli, že tyto veřejné stavby budou dotovány z EU nebo nějakým národním fondem. Hluboce jsme se zmílili. Ale přesto jsme do toho šli. A vybudovali jsme to vlastním nákladem včetně interiérů do 22 milionů korun."

Knihovna c Chlumci nad Cidlinou bude otevřena do pátku 16. března 2018. Od 19. března bude uzavřena z důvodu příprav na stěhování do nových prostor na Klicperově náměstí č.p. 61. Novou knihovnu otevřou v Chlumci nad Cidlinou 24. května.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související