Chloubou konického muzea řemesel je největší sekera České republiky. Měří přes šest metrů

15. leden 2023

V Konici v Olomouckém kraji stávala gotická tvrz ze 14. století, která byla později upravena na barokní zámek. Dnes v něm sídlí Muzeum řemesel, která mají na Konicku dlouhou tradici. Našli byste v něm i pozoruhodnou sbírku seker, kterou nechal správce zámku zapsat do České knihy rekordů. Největší kousky jsou přímo před muzeem, protože by se do něj nevešly. Jde o obrovskou sekeru a pilu.

Sekera měří na délku přesně šest metrů a šest centimetrů. „Má dva metry a patnáct centimetrů na výšku, tedy stejné číslo jako rok, ve kterém byla vyrobena. Sekera váží 310 kilogramů. A právě před 310 lety byl dostavěn zdejší zámek,“ říká zámecký správce Pavel Šín.

Podle jeho slov stojí za sekerou, která je volně přístupná hned u vchodu do konického zámku, víc než dvě stě hodin práce. Hodně času zabralo i dovezení dřeva, které nepochází z Konice. „Topůrko je vyrobené z kmene jednoho jasanu, pro který se muselo jet až do Svitav. Práce jsme na něm dolaďovali tady na zámku,“ vysvětluje Pavel Šín.

Expozice představují prakticky veškerou řemeslnou výrobu Konicka a muzeum seker provede návštěvníky od pěstních klínů až po sekery z tvrdokovu, které se používají v 21. století.

Sbírka představuje i sekery starých Keltů

Na zámku funguje také turistické informační centrum, které má působnost pro celý mikroregion. Ten je zároveň krajem řemeslných děl vodních a větrných mlýnů. Za některými z nich se můžete vydat do obce Hačky či Kladky.

Krajina stvořená pro cyklisty

Město Konice leží mezi Prostějovem a Moravskou Třebovou v severozápadní části prostějovského okresu, východně od Olomouce, v příjemně zvlněné oblasti s rozsáhlými lesy, a tak láká k výletům zejména cyklisty.

Lze sem dojet také z Prostějova vlakem, některými místními obyvateli zvaným Čunínská strela, a z okna si prohlédnout rozsáhlé chatařské a zahrádkářské oblasti. Vlak je nazýván podle jedné z pěti osad, které tvoří předměstí Konice. Dále to jsou Křemenec, Ladín, Runářov a Nová Dědina. Středem katastru protéká říčka Romže, která v minulosti roztáčela mlýnská kola.

autor: Marek Chvátal
Spustit audio