Chlebová polévka

Leží vám doma chleba, který nestihnete spotřebovat? Vyzkoušejte tuhle vydatnou polévku podle receptu redaktorky Zuzky Plíškové. Využijete starší chleba a ještě si pochutnáte.

Budete potřebovat:

cca 6 krajíců chleba (nejlépe světlého)
1 1/2 l vývaru nebo vody
cibule
kořenová zelenina
máslo
100 ml smetany
sůl, pepř

Postup:

1. Chléb nakrájíme na kostičky.

2. Spolu s nakrájenou cibulí a nastrouhanou kořenovou zeleninou chleba osmahneme na másle.

3. Zalijeme vývarem.

4. Povaříme asi 25 minut.

5. Rozmixujeme tyčovým mixérem, zalijeme smetanou a dochutíme.

6. Ozdobíme nasekanou petrželkou a chlebovými krutony.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.