Chcete voňavou kytku? Přidejte k ní bylinky ze zahrádky
Pěknou kulatou kytici můžete vytvořit tak, že zkombinujete kupované květiny s bylinkami ze zahrady. Komerčně vypěstované květiny totiž ztrácejí vůni. Proto je dobré přidat k nim třeba šalvěj nebo obyčejné voňavé venkovské kytky ze zahrady.
Kupované růže nebo gerbery hezky doplní kontryhel, hledíky nebo bodlák zvaný máčka alpská.
„A klidně zajděte na louku a natrhejte tam třezalku, zlatobýl, kopretiny nebo řebříček. Pokud máte aspoň trochu estetické cítění, povede se vám krásně nakombinovat luční a zahradní kvítí,“ říká florista Petr Kopáč.
Jak udržet řezanou květinu čerstvou:
- Dejte květinám pořádně napít. Hned po utržení vložte květiny do vázy a nechte je tam minimálně čtyři hodiny. Teprve potom s nimi můžete cestovat. Na svatbu nechávají floristé květiny nasávat vodu až dvanáct hodin.
- Čistá voda a čistá váza jsou podmínkou, po každém použití je třeba vázu pořádně vyčistit a vydezinfikovat.
- Vyměňujte každý den vodu ve váze a pokaždé seřízněte asi o půl centimetru stonek.
- Výživu v sáčku, která udržuje květinu čerstvou, nejprve dobře promíchejte ve vodě. Teprve potom vložte květy. Podle lidových receptů funguje i aspirin rozpuštěný ve vodě.
- Desetník ve vodě kytkám moc neprospěje. Tato babská rada má sice reálné základy. Ovšem aby fungovala, museli byste do vázy naházet celých pět kilogramů desetníků na litr vody.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.