Chcete uvařit něco rychlého? Vyzkoušejte restovaná vepřová játra s domácí tatarkou

Rozhodli jsme se vás naučit správně restovat játra a připravit tak noblesní minutku. Zdánlivě jednoduchá věc vyžaduje zvládnout některé finesy. Prozradil nám je šéfkuchař Ivan Hromádka z restaurantu Benada Hotelu Clarion v Ústí nad Labem. Zvládnete je i vy.

Restovaná vepřová játra:

čerstvá játra
cibule
máslo
olej
sůl
pepř

Postup:

1. Důležité je vybrat dobrá játra, která by měla být čerstvá. Neměla by být v žádném případě oschlá, nesmí mít na sobě skvrny, ležet dlouho v krvi a zapáchat.

Syrová vepřová játra na proužky

2. Játra opláchneme, omyjeme a osušíme. Maso očistíme od blan a nakrájíme na 1 až 1,5 cm silné plátky, které pod fólií jemně naklepeme. Naklepání jater je důležité pro jejich důkladné prosmažení. Maso nám díky naklepání také změkne.

3. Játra po straně nařízneme, aby se nám při restování nekroutila. Nesolíme. Sůl použijeme až na hotová játra.

4. Před restováním naklepaná játra naložíme na hodinu do slunečnicového oleje, aby nám změkla a při přípravě se nám méně „smrskla“.

Játra naložená v oleji

5. Játra restujeme na rozpálené pánvi bez přidaného oleje nebo jiného tuku. Stačí nám olej, ve kterém byla játra naložena. Na horní stranu můžeme použít tymián, který nám maso hezky provoní. Restujeme z každé strany dvě minuty. Zároveň játra osolíme a opepříme.

6. Po dosmažení necháme játra na pánvičce a na každý kousek masa dáme kousek másla a játra nám tak pomalu dojdou.


Domácí tatarka:

Restování jater na pánvi - rozpustíme máslo

majonéza
cibule
okurky
ocet
sůl
pepř

Postup:

1. Cibuli a okurky si nakrájíme nadrobno.

2. Osolíme, opepříme, přilijeme trochu octu nebo láku z okurek a přidáme majonézu.

Ivan Hromádka s restovanými játry a domácí tatarkou

3. Promícháme a můžeme servírovat.


Játra podáváme s hranolky nebo bramborem. Záleží na naší chuti.


Ivan Hromádka

Vyučil se v Teplicích a popudem byl slavný televizní seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka. Líbilo se mu, jak se Josef Dvořák pohybuje v kuchyni a postupně se vypracoval od kuchtíka na horách až po šéfkuchaře ve velkém hotelu. Tohle byl nakonec i příběh Ivana Hromádka.

Dnes šéfuje velké kuchyni restaurantu Benada v Ústí nad Labem, kde se vaří až pro 300 hostů. Věnují se tam moderní čisté kuchyni, je to esence české a kvalitní evropské kuchyně. Ctí sezónnost a lokální suroviny.