Chamula z brambor z Kozojídek
Na Slovácku se jídla připravovala hlavně ze surovin, které si lidé vypěstovali, anebo z toho, co si posbírali v okolí. Důležitou součástí jídelníčku byly tím pádem bylinky, houby, maliny nebo trnky. Hojně se na Slovácku vařilo samozřejmě také ze zelí a brambor.
Budete potřebovat:
- 10 větších brambor
- hladká mouka
- cibule
- sádlo
- sůl
Postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
- Vývar z brambor zčásti scedíme a brambory rozmačkáme.
- Přidáme podle potřeby hladkou mouku a trochu vývaru z brambor, až vznikne hustá hmota.
- Pomocí mačkadla na brambory na plotně kaši vymícháme, až začne dělat bublinky (šuškat), aby se mouka provařila.
- Poté necháme ještě chvíli dojít na teple.
- Podáváme se smaženou cibulkou nebo můžeme zapéct v troubě na kachním sádle s česnekem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.