Čeští vědci vyvinuli unikátní vakcínu proti borelióze, na trhu může být za 6 let

17. červen 2014

Do několika let se na trhu může objevit vakcína proti borelióze. Vyvinuli ji vědci z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství společně s kolegy z Olomouce a Prahy. Infekci přenášenou klíšťaty v Česku lékaři ročně odhalí u několika tisíc lidí. A účinná ochrana proti ní zatím chybí.

Vakcína má být účinná proti více typům boreliózy a přinést lepší imunitní reakci organismu. Vědci ji vyvíjeli několik let.

„Vakcína nejen brání přenosu na člověka nebo na zvíře, ale také brání šíření boreliové infekce uvnitř organismu,“ upřesňuje Milan Raška z Ústavu imunologie Univerzity Palackého v Olomouci.

Infekce může lidem způsobit vážné a dlouhotrvající následky, připomíná Irena Kratochvílová z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

„Pokud se nasadí antibiotiková léčba hned od začátku, tak to v řadě případů přinese úspěch, ale v řadě případů ne a člověk je potom invalidní dlouhou dobu, někdy i celý život,“ říká.

O vývoj vakcíny se snaží i řada zahraničních pracovišť. Čeští odborníci mají zatím prototypy vakcíny testované na zvířatech.

„Zatím vakcína ukázala možnost aplikace ve veterinární sféře, to znamená psi, kočky, koně. Vakcína je konstruována tak, aby ji bylo možné požít u lidí,“ popisuje Jaroslav Turánek z brněnského Výzkumného ústavu veterinárního lékařství.

„Není to celobuněčná vakcína, tak jako současné veterinární vakcíny, ale je to vakcína rekombinační, což znamená, že je daleko bezpečnější s menším rizikem vedlejších účinků právě u lidí,“ dodává.

In vitro testování

V laboratořích už probíhají i první testy na lidských buňkách, potvrzuje Jaroslav Turánek.

„V současné době děláme první testy in vitro na lidských buňkách, kde testujeme bezpečnost komponent vakcíny. První experimenty ukazují, že to funguje, ale jsou to zatím jen in vitro experimenty,“ uvádí.

Pokud látka projde všemi potřebnými testy, k pacientům by se mohla dostat zhruba za 6 let.

autoři: Zuzana Plíšková , Anna Maňourová
Spustit audio