Cesta mezi Brnem a Uherským Hradištěm potrvá déle. Začala oprava dalšího úseku silnice I/50

S omezením, případně dlouhou objížďkou musí ode dneška (29. června) počítat řidiči na silnici I/50 mezi Nesovicemi a Brankovicemi na Vyškovsku. Silničáři tam začali s opravou povrchu vozovky. Práce potrvají do konce letních prázdnin – přesně do 28. srpna.

Objížďka je stanovená pro auta do 3,5 tuny, tedy převážně ta osobní. Vede přes Nesovice, Nemotice, Mouchnice, Koryčany, Střílky a zpět na silnici I/50. Takže místo čtyř a půl kilometru mezi Brankovicemi a Nesovicemi by teď řidiči měli ujet 24 kilometrů. Auta vážící víc než 3,5 tuny budou stavbou projíždět kyvadlově jedním pruhem a provoz budou řídit semafory.

Podle nezávislého starosty Brankovic Vladimíra Procházky výjimky pro vjezd do opravovaného úseku nebudou. Práce jsou rozdělené do šesti etap tak, aby se vždycky dalo dojet k odbočce, která je jedinou přístupovou cestou do Dobročkovic, a také do brankovické průmyslové zóny.

Čtěte také

Záplatování už nestačí

Stejně jako při opravě předchozích úseků někteří řidiči tvrdí, že silnice není v tak špatném stavu a jsou jiné, které by si opravu zasloužily víc. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl tvrdí, že dosavadní záplatování už nestačí. Kdyby s opravou čekali ještě třeba další dva roky, byla by dražší a trvala déle než teď. Práce by měly trvat dva měsíce a budou stát přes 31 milionů korun.

Pro letošní rok jsou opravy mezi Nesovicemi a Brankovicemi nejspíš poslední, které se na tomto frekventovaném hlavním tahu budou dělat.

Semafory v Brankovicích

Ředitelství silnic a dálnic ale plánuje pokračovat s obnovou povrchu této silnice v celé její délce. Pokud půjde dobře příprava a schvalování projektů, měli by ji na konci příštího roku mít opravenou až po hranice Jihomoravského a Zlínského kraje.

Velmi se na to těší v Brankovicích. Tam totiž chtějí opravu povrchu plánovanou ŘSD spojit s výstavbou světelné signalizace na křižovatce „padesátky“ se silnicí třetí třídy do Nemochovic. Tam je největší pohyb pěších, ale nové normy by neumožnily nechat přechody pro chodce na současném místě a semafory tak jsou vlastně jediným smysluplným řešením. Tato investice přijde asi na čtyři a půl milionu korun a městys už dostal příslib dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Takže jakmile ŘSD získá stavební povolení, společně s obcí vyberou dodavatele a podle brankovického starosty by se mohlo začít stavět na jaře 2021.

Spustit audio

Související