Český Těšín plánuje proměnu Hlavní třídy. Chce tam vrátit život

19. říjen 2018 12:55

Českotěšínskou Hlavní třídu možná čekají změny. Radnice chce upravit vzhled ulice, která v minulosti patřila k chloubám města. Upravené chodníky by tak mohly v budoucnu doplnit lavičky a záhony se zelení.

Paní Jana zrovna prochází kolem obchodů s levným alkoholem. V Českém Těšíně je už roky doma a na kdysi slavnou ulici podle ní není hezký pohled. „Asi se s tím nebude dát moc dělat. Myslím, že to zůstane už asi jako historie,“ míní.

To paní Irena dnes z českotěšínské Hlavní třídy utíká na pro ni příjemnější polskou stranu. „To je čínská nebo vietnamská čtvrť. Byly tam krásné obchody, krásné domy. Skoupili to určití lidé v určité době a teď se o to nestarají. A chodíme do Polska na kafe, protože tam to kvete a žije. Na naší straně je pusto prázdno a špinavo,“ dodává důchodkyně.

Českotěšínská radnice prodejcům sice nemůže nařídit, co mají prodávat, už v minulosti ale zkusila omezit alespoň nevkusnou reklamu a nevhodné poutače. Na tuto aktivitu by město chtělo v budoucnu navázat úpravami celé Hlavní třídy. Už oslovilo hejtmanství, kterému patří silnice.

„Kraj upraví samotnou silnici a Město Český Těšín chce upravit chodníky a parkovací místa. Tím, že zde zřídí například ostrůvky zeleně, vybuduje další patro zeleně například ve výšce dvou metrů, to znamená, že to budou větší závěsné nádoby na stávajícím osvětlení. Dojde také k estetizaci malé architektury – to znamená lavičky, koše, veřejné osvětlení,“ potvrzuje mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková s tím, že vše je zatím ve fázi příprav.

autor: stj
Spustit audio

Související