Český telekomunikační úřad dá operátorům k dispozici desítky DAB+ multiplexů

31. leden 2023

Kapacitu, která by teoreticky umožnila zařazení stovek rozhlasových stanic, plánuje poskytnout operátorům digitálního rozhlasového vysílání DAB+ Český telekomunikační úřad. Vyplývá to z dokumentu, který regulátor v pondělí zveřejnil na svém webu. Reálné obsazení těchto sítí pak bude pochopitelně záležet na samotných komerčních rádiích.

Čtěte také

„Předmětem tohoto výběrového řízení je udělení omezeného počtu práv k využívání rádiových kmitočtů III. pásma pro zemské digitální rozhlasové vysílání včetně mobilních multimediálních aplikací pro dvě celoplošné vysílací sítě a 27 regionálních vysílacích sítí,“ uvádí ve více než padesátistránkovém dokumentu regulátor. Celoplošné sítě jsou označeny jako B a C. Multiplex A je již v provozu, jedná se o programovou nabídku ČRo DAB+.

Připomínky k návrhu lze uplatnit nejpozději do 30 dnů ode dne jeho uveřejnění, tedy do 1. března 2023. Úřad vyzývá dotčené subjekty, aby v rámci veřejné konzultace uplatnily veškeré případné připomínky k navrhovaným podmínkám výběrového řízení, protože po vyhlášení výběrového řízení již nemá Úřad možnost podmínky výběrového řízení měnit, a tudíž nemůže k dodatečně doručeným připomínkám přihlížet.

Uvolnění takového množství kanálů pro vznik uvedeného počtu rozhlasových multiplexů by pochopitelně mohlo znamenat revoluci v českém mediálním prostředí. V reálu se ale jedná pouze o šanci teoretickou. Záleží na samotných rozhlasových domech, jaký budou mít o tyto sítě zájem a zdali se tedy podaří připravované rozhlasové sítě zaplnit. Spuštění nových multiplexů pak pochopitelně bude znamenat i změny v rozložení použitých kanálů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související