Český rozhlas vysílá z Krkonoš!

16. listopad 2015

Na pátek 13. listopadu připravil Český rozhlas Hradec Králové dopolední přímý přenos od 9:00 z hotelu HORAL ve Špindlerově Mlýně. Hovořilo se o minulosti, současnosti i budoucnosti našich nejvyšších hor i Krknošského národního parku.

Krkonoše jsou geomorfologickým celkem a nejvyšším pohořím České republiky. Leží v severovýchodních Čechách a na jihu polské části Slezska. Nejvyšší horou Krkonoš je Sněžka (1603 m). Podle pověstí střeží Krkonoše bájný duch Krakonoš.

Hosty vysílání byli Ing. Rudolf Hamrle, ředitel Orea Resort Horal Špindlerův Mlýn. Dále Eva Filipová, tajemnice Městského úřadu ve Špindlerově Mlýně a také René Hroneš, obchodní ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn.

V reportáži jsme se podívali také do Krkonošského muzea ve Vrchlabí.

Zatelefonovali jsme senátorce Libuši Horské.

A po 11. hodině byl naším hostem Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR v Krkonoších.

A pověděli jsme si i něco o specialitách krkonošské kuchyně.

Krkonoše patří mezi nejoblíbenější horská místa v České republice.

Krkonoše - ostrov tundry uprostřed Evropy - jsou unikátní mozaikou horských ekosystémů. Svahy hor osídlují horské lesy a louky, horní partie plochých hřebenů porůstá borovice kleč, alpínské trávníky a rašelinná společenstva.

Druhově bohaté jsou také karové oblasti, vzniklé působením ledovců v minulosti.

Pro tuto výjimečnost a krajinnou hodnotu byly v roce 1963 vyhlášeny národním parkem. Správou území je pověřena Správa Krkonošského národního parku se sídlem ve Vrchlabí.

Skiareál Harrachov

Jak se Krkonoše připravují na zimní lyžařskou sezónu? Jaké jsou novinky? A jaké jsou plány do budoucna?

To vše a mnoho dalšího se dozvíte z vysílání přímo z Krkonoš.

Od mikrofonu se na vás v pátek 13. listopadu 2015 od 9:00 do 12:00 v hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně těší Lada Klokočníková a Pavel Kudrna.

autoři: KLO , pku
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.