Česko má nových 27 senátorů, z toho pět na jižní a východní Moravě

25. březen 2015

Na jižní a východní Moravě volili lidé celkem pět senátorů. Rozhodovalo se v obvodech Brno-město, Znojmo, Vyškov, Uherské Hradiště, Zlín. Vyškovsko má staronového senátora, v ostatních obvodech uspěli nováčci.

Novým senátorem za Brno se stal Zdeněk Papoušek, nominovaný lidovci. „Je to hlavně vítězství všech, kteří studovali a studují na Biskupském gymnáziu. Ta podpora byla naprosto neuvěřitelná, invence, kterou do toho dali, to se opravdu nevidí,“ raduje se.

Za Znojemsko mandát získal Pavel Štohl, ze Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo, který kandidoval jako nezávislý za ČSSD.

„Určitě omezím část svých povinností na vysoké škole. Přepokládám, že stále zůstanu ve funkci prorektora, ale části kompetencí bych rád předal někomu dalšímu, abych se mohl věnovat práci v Senátu,“ informuje.

Vyškovsko bude v Senátu potřetí zastupovat sociální demokrat Ivo Bárek. Ten ale Českému rozhlasu potvrdil, že zůstane také radním ve formující se koalici na radnici ve Vyškově.

„Já jsem dělal neuvolněného místostarostu ve Vyškově. Tady je koalice složená a já jsem splnil všechno, co jsem si předsevzal. Takže už místostarostu dělat nebudu, ale budu dělat ve Vyškově radního,“ říká.

Překvapení přináší do Senátu také Zlínský kraj. V obvodu číslo 78 uspěl někdejší předseda slušovického družstva František Čuba. V barvách Strany práv občanů porazil dosavadní první místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou z ČSSD.

„Já jsem v té kampani bojovala proti virtuální realitě. Pan docent v kampani vidět nebyl, nešel do jediného duelu, mezi lidi také výjimečně. S tím se velmi těžko bojuje,“ míní Gajdůšková.

V Uherském Hradišti získal šestiletý mandát podnikatel Ivo Valenta ze Strany soukromníků. Šéf firmy Synot dostal v obvodu 54 procent hlasů. Výsledky nesledoval v regionu, ale v pařížském zábavním parku, kam vyrazil s dětmi.

„Já jsem v současné době v Paříži, protože jsem před rokem slíbil své holčičce Alence, že čtvrté narozeniny oslavíme tady v Disneylandu s Mickeym. Nemohl jsem to odvolat, protože já chci, aby mi lidi věřili. A když chci, aby mi lidé věřili, musejí mi především věřit lidi v rodině, moje dcera,“ tvrdí Valenta.

Výsledky druhého kola senátních voleb spočítali komisaři v rekordním čase. Celorepubliková účast dosáhla 16,7 procenta. Vládní koalice získala mandáty v 19 z celkových 27 obvodů.

Senátoři s mandátem od roku 2014 - Jihomoravský kraj
autoři: Martina Pelcová , Miloš Šenkýř
Spustit audio