Česká televize letos investuje půl miliardy korun, padnou i na DVB-T2, říká šéf Kavčích hor Dvořák

5. duben 2019

Česká televize letos investuje celkem půl miliardy korun. Investice budou směřovat do obměny technologií pro nový vysílací standard DVB-T2 i rekonstrukce areálu na Kavčích horách. V rozhovoru s ČTK to uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Díky DVB-T2 se do televizního pásma vejde větší počet televizních programů na menším prostoru, technologie zároveň umožňuje robustnější pokrytí a tím pádem i kvalitnější příjem. Přechod na DVB-T2 je nutný kvůli potřebě uvolnit část televizního pásma 700 MHz pro mobilní sítě. Česká televize už dříve odhadla, že celkové investiční a provozní náklady přechodu na standard DVB-T2 budou zhruba 1,4 miliardy Kč.

"Už v roce 2018 jsme zahájili přechod na nový vysílací standard DVB-T2, který schválila vláda. To s sebou nese značné investice do obměny technologií, a to od okamžiku výroby po okamžik odvysílání pořadu. A vzhledem k tomu, že už v listopadu začínáme "vypínat" první vysílače, musíme tento proces rychle dokončit," podotkl Dvořák.

Druhou velkou investicí je obnova areálu televize na Kavčích horách. Ten byl postavený v 60. a 70. letech minulého století a některé výrobní kapacity jsou ještě původní, tedy za hranicí životnosti. "S jejich obměnou jsme započali už někdy v roce 2016 a jejich konečným cílem je zajistit, aby v Česku existovalo i do budoucna funkční zázemí pro výrobu původní televizní a filmové tvorby," dodal Dvořák.

Česká televize má letos hospodařit s náklady a výnosy 6,674 miliardy korun, což je o 286 milionů korun méně, než loni. Výběr televizních poplatků klesne o 20 milionů korun na 5,64 miliardy Kč kvůli pokračujícímu úbytku počtu registrovaných televizních přijímačů.

Petr Dvořák vede Českou televizi od podzimu 2011, předtím sedm let řídil Novu. ČT za jeho působení například spustila dětský kanál Déčko (kombinovaný s umělecky zaměřeným ČT art), bylo také otevřeno nové studio v Brně.

autoři: ČTK , lukpo
Spustit audio

Související