Červený Kostelec se nejmenuje podle červeného kostela, ten je naopak červený právě kvůli názvu města

19. květen 2023

Podíváme se do města, kde se před více než 100 lety, v roce 1918, narodil velký český herec Martin Růžek. Ochotnické divadlo tam má velkou tradici, také se tam každé léto pořádá mezinárodní folklorní festival, přímo v centru stojí kostel svatého Jakuba Většího s krásnou červenou fasádou. Je to Červený Kostelec na Náchodsku a starosta Tomáš Prouza je naším hostem.

Co vás jako první napadne, když se řekne Červený Kostelec?
Na první dobrou určitě příjemné místo k bydlení, k žití. Myslím si, že od nás lidé neutíkají. Víceméně 100 let je u nás je stálá populace. Třeba v roce 1900 v Červeném Kostelci žilo 8 297 obyvatel a k dnešnímu dni máme 8 229 obyvatel. Takže se tam lidi drží.

To jste asi výjimka, protože většinou lidé odcházejí do větších měst za prací. Čím si to vysvětlujete, pane starosto? Jaký je recept na to, aby lidé v menším městě zůstávali?
Recept asi ne. Ale myslím si, že tím hlavním receptem je to, že jsme příjemné místo k bydlení, k žití, krásná příroda okolo, také zaměstnání je důležité. Práce u nás je vzhledem k průmyslové zóně, kterou máme. Město je poměrně kulturně i sportovně založeno, máme dost různých spolků a sdružení. Možná pomalu tolik co v krajském městě. Je dobré, že tyto zájmové spolky děti rozvíjejí a odvádějí je od počítačů a mobilů k nějakým aktivitám.

V republice je 23 Kostelců a Červený Kostelec je největší z nich. Všechny Kostelce se pravidelně scházejí na akci Kostelce v Kostelci.
Tomáš Prouza, starosta Červeného Kostelce (Spoluobčané)

Jste místní rodák?
Ano, jsem rodák, jako zmíněný herec Martin Růžek. Otec sice pocházel z Batňovic, můj děda byl poměrně známý lidový léčitel batňovický, ale to je kousek od Červeného Kostelce. Já jsem se narodil už v Kostelci a nějak mě to netáhlo jinam. Protože v Červeném Kostelci se opravdu dobře žije.

Čtěte také

Vy starostujete už téměř jeden rok.
Vystřídal jsem předchozího starostu ještě před volbami vzhledem k tomu, že již nechtěl kandidovat a sháněl si jinou práci. Byl jsem požádán, jestli nechci kandidovat jako náhrada, a pak následně ve volbách naše sdružení obhájilo post a zůstal jsem starostou i nadále.

Takže máte teď před sebou regulérní čtyřleté funkční období. V jaké kondici jste město převzal od bývalého starosty Petráka?
Myslím si, že město je v dobré kondici. Navíc je dobře, že pokračujeme dál v koalici s lidovou stranou, která má v Kostelci silné zastoupení. Asi jedno z nejsilnějších zastoupení v kraji. A já říkám jedno, že když máte kolem sebe lidi, kteří jsou schopni spolupracovat, jsou schopni vyjít vstříc a pomohou vám, tak se vše dělá daleko lépe. A u nás na úřadě takoví lidé jsou.

Čtěte také

Kostelce se někdy pletou, Kostelec nad Orlicí, Červený Kostelec. Máte na náměstí krásný červený kostel svatého Jakuba Většího. Ale řekl jste mi, že Červený Kostelec není podle onoho kostela, naopak kostel je červený podle Červeného Kostelce. Kolik je vůbec u nás v republice Kostelců?
Pokud se nepletu, v republice je 23 Kostelců. A Červený Kostelec je největší z nich. Všechny Kostelce se pravidelně scházejí, loni to byl již 30. ročník, dělají se akce Kostelce v Kostelci, která je založena na soupeření ve sportu i kultuře. Loni jsme byli nejlepší a hostiteli. Letos se bude konat setkání Kostelců v Kostelci nad Labem na konci června.

Tedy z Kostelců jste největší v republice, pak jste čtvrté největší město v okrese Náchod. A v rámci Královéhradeckého kraje?
V kraji jsme dvanácté největší město, ale například na Hořice ztrácíme zhruba pouze 50 obyvatel. Takže doufám, že je brzy předeženeme.

Čtěte také

Jaké máte plány do budoucna? Máte úžasné zázemí pro sportovní aktivity.
Dostavěli jsme loni fotbalový stadion, který jsme otevírali společně s hvězdami našeho fotbalu, jako je třeba Karel Poborský. Stadion patří v současnosti k těm lepším v kraji, takže jsme mohli uspořádat i utkání reprezentace do 16 let. Čeká nás v srpnu jedno nebo dvě utkání mezinárodního turnaje reprezentací do 18 let. V červenci by u nás měli mít kemp fotbaloví junioři Sparty Praha. Takže sportovci u nás mají dobré zázemí. Nejen fotbalisté, ale třeba i volejbalisté, volejbalistky hrají druhou nejvyšší soutěž, u kuželkářů to máme trošku horší, tam se budeme muset ještě snažit, ale přesto hrají první ligu. Sportovně založení občané i děti si u nás přijdou na své.

Co je potřeba udělat v Červeném Kostelci?
Práce bude dost, nejvíce nás asi teď trápí infrastruktura a komunikace, kde bohužel na to nejsou úplně dotační tituly státu, i když nějaké se objevují. Tedy je to hodně na městě, aby vše zafinancovalo. Připravujeme výstavbu tělocvičny, to bude značný náklad někde kolem 150 milionů. A snažíme se něco udělat s centrem města.

Čtěte také

Přes náměstí vede hlavní silnice, je to tak?
Ano. Připravujeme také výstavbu domova důchodců, doufejme, že ve spolupráci s krajem. Čili práce je hodně. Bohužel máme také jeden takový bolák ve městě a to je stará fabrika Textonie, kde se nám zatím nedaří domluvit s majitelem z Malajsie o odprodeji nebo odkoupení, abychom s tím něco udělali. Bohužel není teď úplně hezký pohled na tuhle stavbu.

Pyšníte se také úžasným folklorním festivalem, který se každé léto u vás koná.
Letos bude již 69. ročník. Je to velká tradice, v rámci folklorních festivalů jsme asi druhý největší takový festival v republice. Navíc je mezinárodní, takže se tam setkávají tanečníci z Evropy i jiných částí světa, měli jsme už třeba i tanečníky z Velikonočních ostrovů nebo Austrálie. Loni ze Senegalu a z Mexika. Určitě zase letos přijedou nějací z těchto exotických zemí a budeme se těšit, že přijde hodně diváků nejen z Kostelce, ale i z širokého okolí. Všechny zvu.

V době od 16. do 20. srpna vás na mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci na Náchodsku pozval starosta města Tomáš Prouza.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související