Červená občanka – knížka. I takové doklady totožnosti se mezi lidmi na Vysočině najdou

18. říjen 2018 09:00

Občanský průkaz, který se tomu dnešnímu ani v nejmenším nepodobá. Takové byly občanky dříve. Někteří starší lidé je stále používají, jsou totiž platné.

Příkladem je paní Blažena Čeplová z Macourova u Přibyslavi.

„Oni to neměnili, tak má babička z roku 1955 občanku. Tady akorát vrazili státní občanství České republiky v roce 1993 a nechali to být,“ říká vnuk devětadevadesátileté paní Blaženy Čeplové z Macourova u Přibyslavi Jan Čepl.

„Já už ji nikde moc nevytahuju, není to potřeba. Ale je to z těch prvních let, co to vydávali,“ směje se paní Čeplová. Platnost jejího občanského průkazu byla několikrát prodloužena. Uvnitř najdeme dnes už nepoužívané potvrzení o zaměstnání, o očkování.

Senioři narozeni před 1. lednem 1936 jsou posledními držiteli těchto starých občanských průkazů, na rozdíl od všech ostatních je nemuseli v posledních letech měnit za novější – kartičku se strojově čitelným kódem.

„Uvedené občanské průkazy – knížky jsou platné a zákon neomezuje jejich používání pouze pro některé úkony. Občan si může tyto průkazy kdykoli bezplatně vyměnit,“ upozorňuje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Mezi Čechy je podle údajů ministerstva asi 20 tisíc takových průkazů.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související