Čertovým skalám v Lidečku dala název legenda o překažené ženitbě jednoho pekelníka

14. únor 2023

Čertovy skály na Vsetínsku ve Zlínském kraji patří mezi neznámější a nejvíce navštěvované skály na Valašsku. K této přírodní památce se dostanete snadno, po silnici od Vsetína přes Valašskou Polanku směrem na Horní Lideč. Před obcí Lidečko uvidíte tuto výraznou skalní dominantu už od hlavní cesty, kde je navíc možné pohodlně zaparkovat.

Čertovy skály se nacházejí blízko hlavní cesty i železnice. Jde o skalní stěnu dlouhou přibližně 150 metrů. Její výška je v nejvyšších bodech až 25 metrů. „Na první pohled to vypadá, jako by byla pokračováním nějaké přehrady, která by potenciálně mohla přehradit zdejší říčku Senici, která protéká údolím,“ říká lidečský obyvatel a místní patriot Michal Bojda.

A právě svým tvarem skály v lidech vzbuzují různé představy, jak tento skalní masiv mohl vzniknout. Jedna z legend vypráví příběh o krásné dceři mlynářky, do které se zamiloval čert.

Ten si chtěl děvče vzít za ženu, ale mlynářka mu ji nechtěla dát. Proto vymyslela pro čerta úkol, že musí řeku Senici otočit tak, aby tekla proti proudu. A musí údolí stihnout zahradit, než kohout ráno zakokrhá.

Pekelník všechny kohouty z okolí od lidí vysbíral, aby si svou výhru pojistil, a začal nosit kameny na přehradu. Jednoho kohouta se ale místním podařilo ukrýt a ve chvíli, kdy čertovi zbývalo přinést už jen několik posledních kamenů, uslyšel kohoutí zakokrhání. Proto se mu přehradu nepodařilo dokončit a skály zůstaly tak, jak je vidíme dnes.

Čertovy skály

I v okolí Lidečka byste našli spousta různých menších skalních útvarů, skrytých v lese. Má jít právě o ty kameny, které čert nosil a různě je v lese ztrácel.

K Čertovým skalám se dá dojít z různých míst. Například z druhé strany hřebene Vizovických vrchů, od Lačnova, přes Lačnovské skály. Můžete si udělat pěknou procházku po hřebeni Vizovických vrchů a dojít až k Čertovým skalám a pěkně si je projít.  

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio