Ceny za pobyt v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních by se mohly od března zvýšit

8. únor 2022 13:14

Poskytovatelé sociálních služeb budou moci své služby podražit až o 20 procent. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novou úhradovou vyhlášku, která by měla platit od 1. března.

Vzhledem k růstu cen za potraviny nebo energie připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí s novou úhradovou vyhlášku, tedy návrh navýšit maximální možnou platbu za sociální služby. Ceny za pobyt v Domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních by tak mohly podražit. Návrh úhradové vyhlášky je aktuálně v takzvaném připomínkovém řízení. Změny by měly podle mluvčí Ministesrtva práce a sociálních věcí Evy Davidové platit od 1. března.

Poskytovatelé sociálních služeb změny vítají. Například podle ředitelky Domova pro seniory Burešov ve Zlíně Heleny Novákové současné platby neodpovídají reálným cenám a domov musí hledat úspory jinde. Podobně reagoval i ředitel Domova pro seniory Napajedla David Libiger. Vedení napajedelského domova změny v sazbách očekává a chce na ně reagovat okamžitě, podle něj je současná finanční situace velmi složitá. Že stávající úhradová vyhláška nezohledňuje současné ceny energií nebo potravin si myslí i ředitelka Sociálních služeb Uherské Hradiště Marie Fremlová.

Sociální služby by mohly podle nové úhradové vyhlášky zvýšit ceny za stravu i ubytování až o dvacet procent.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související