Cenu Gustava Broma dostal muž, který držel tempo jeho orchestru

V den 100. výročí narození Gustava Broma udělil Český rozhlas Brno 24. cenu nesoucí hudebníkovo jméno. V mimořádném živém vysílání ji převzal bubeník a perkusista Václav Skála (85).

„Letošní nositel Ceny Gustava Broma patří k těm, kteří měli mimořádnou možnost ovlivnit zvuk Bromova orchestru. Gustav Brom si ho vybral a přivedl v roce 1958. A Václav Skála potom pomáhal orchestru držet přesný rytmus celých 28 let,“ připomněla ředitelka Českého rozhlasu Brno Hana Ondryášová.

Hudebník Václav Skála

Václav Skála, 24. nositel Ceny Gustava Broma

Prvním nástrojem Václava Skály byly housle, víc mu ale říkaly bicí nástroje. Když Skálu viděl a slyšel Gustav Brom, dal tehdy dvaadvacetiletému studentovi techniky nabídku, jakou šlo jen těžko odmítnout.

Václav Skála pak zažil vrcholné jazzové období orchestru i jeho pozdější populárnější tvář. Skálovu bicí soupravu nebo bubny conga můžeme slyšet na deskách, kterých za tu dobu nahrál více než 1 200.

„Nepočítaně je pak titulů, které Bromův orchestr pořídil pro zvukový archiv brněnského rozhlasu. Podtrženo a sečteno, Václav Skála se podílel nepřeslechnutelně na významné části historie souboru. Gustav Brom stál v jeho čele plných 55 let – a polovinu té doby určoval tempo hudebního proudu právě Václav Skála,“ říká rozhlasový publicista a spoluorganizátor ceny Jan Dalecký.

Právě ona skleněnou plastiku předala Václavu Skálovi při koncertu ke stému výročí narození Gustava Broma. Ten se konal na netradičním místě – u lavičky pojmenované po dalším členovi jeho orchestru Jaromíru Hniličkovi, tedy na palouku U buku mezi brněnskými čtvrtěmi Soběšice a Útěchov.

Událost tam ode dneška připomíná čerstvě vysazený cedr.

Skála: Brom měl vizi. A podařilo se mu ji naplnit

Oceněný připomněl právě mimořádnost Gustava Broma a toho, jak řídil orchestr. „Byl to skvělý dirigent, opravdu to prokázal na různých těžkých skladbách. Ne že by jen poklepal a producíroval se před kapelou. Byl skvělý manažer, diplomat, úplně šílený sportovní fanoušek. Měl vizi. A podařilo se mu ji naplnit,“ konstatoval dojatý Skála.

Čtěte také

Cenu uděluje Český rozhlas Brno každoročně. Na výběru se podílejí například hudebníci, publicisté, producenti, redaktoři či organizátoři festivalů.

Cena Gustava Broma je tak nejvýznamnějším oceněním jazzových hudebníků v České republice. Nápad udržet povědomí o osobnosti brněnské hudební scény dostal dva roky po Bromově smrti hudebník, dramaturg Bromova orchestru a redaktor brněnského rozhlasu Max Wittmann. Zdůraznil tím, že Brom byl nejdéle působícím dirigentem jazzového orchestru v českých zemích (1940–1995).

Cena Gustava Broma

Cenu Gustava Broma v minulých letech obdrželi například Emil Viklický, Jaromír Hnilička, Lubomír Dorůžka, Jiří Stivín, Juraj Bartoš, Jaromír Honzák a Jan Konopásek. Převzal ji také Miroslav Vitouš, kterého označují i světoví odborníci za jednoho z nejlepších kontrabasistů světa. Loňským nositelem ceny stal Rudolf Březina – český saxofonista, flétnista, baskytarista, dirigent, aranžér a hudební režisér.

autor: Miloš Šenkýř | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související