Centrum Lipníku nově zdobí kovová plastika. Je poctou dlouholeté kastelánce hradu Helfštýn

26. listopad 2022 11:02

Pocta Marcele Kleckerové – narozené ve znamení býka. To je název plastiky, která nově zdobí historické centrum Lipníka nad Bečvou na Přerovsku.

Jejím autorem je výtvarník a umělecký kovář Pavel Tasovský. Městu ji věnoval při příležitosti nedožitých 70. narozenin Marcely Kleckerové, někdejší kastelánky nedalekého hradu Helfštýna a zakladatelky mězinárodního setkání uměleckch kovářů Hefaiston.

„Socha je z oceli a kamene na kamenném podstavci. Má kolem dvou metrů. Je to její znamení narození a ty její nejlepší vlastnosti v tom obsažené. Určitě pracovitost, láska k lidem, láska k celému okolí a její vědění, protože ona byla velmi vzdělaná,“ říká autor plastiky Pavel Tasovský, který s Marcelou Kleckerovou spolupracoval 35 let.

„Socha je z oceli a kamene na kamenném podstavci. Má kolem dvou metrů.“
Pavel Tasovský, autor plastiky

„Poznali jsme se na hradě Helfštýn, když jsme zahajovali první ročník Hefaiston, od té doby jsme se pravidelně viděli každý rok. A navíc i mimo Hefaison, kdy se organizovaly další výstavy,“ dodal Tasovaský.

Plastika v Lipníku věnovaná Marcele Kleckerové

Marcela Kleckerová po desítkách let strávených prací na Helfštýně a odchodu do důchodu spolupracovala s městem Lipník nad Bečvou jako kurátorka a architekta. „Velmi výrazným způsobem nám pomáhala při obnově městské památkové rezervace, při některých konkrétních projektech, které velmi silně ovlivnila zejména interiérovými pracemi. Byla to třeba přestavba západního křídla lipenského zámku na galerii Konírna a kavárnu Konírna. Zanechala tady obrovskou stopu,“ připomíná nezávislý starosta Miloslav Přikryl.

Marcela Kleckerová stála také za vznikem tradice výstav uměleckého kovářství ve městě – Kov ve městě.

Jak na tuto spolupráci s Lipníkem vzpomínala v pořadu Větrník ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc? Poslechněte si kompletní reportáž Lenky Kratochvílové.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související