Část gotického kostela Nejsvětější Trojice na novoměstském náměstí je ve faře. A část fary v kostele

22. duben 2019 07:07

Gotický kostel na novoměstském náměstí se letos dočká druhé etapy obnovy střešního krovu. Důvodem opravy bylo hrozící zborcení střechy. Rekonstrukce má stát přibližně 6 milionů korun. Až nahoru ke krovu se v doprovodu pátera Benedikta Rudolfa Machalíka pro podrobnosti vypravila reportérka Jana Házová. 

Stoupáme po točitém dřevěném schodišti do věže kostela. Pod námi je kostelní loď, pro nás vlastně klenutá podlaha. Ale jinak se jedná strop kostela.

Barokní lékárna z kláštera Milosrdných bratří je chloubou muzea v Novém Městě nad Metují

Barokní lékárna v Městském muzeu v Novém Městě nad Metují

Městské muzeum v Novém městě nad Metují je pro návštěvníky otevřeno celoročně, aktuálně je připraveno na Velikonoce a letní turistickou sezónu. Po celý rok se tam střídají zajímavé expozice, ale kromě toho tam najdete několik stálých expozic, například sál věnovaný tradičním řemeslům nebo barokní lékárnu. Tu si s muzejnicemi Monikou Mrázkovou a Martinou Grymovou prohlédla redaktorka Romana Pacáková.

"Velice správně. Jedná se o klenbu nad lodí kostela. Ta je po levé straně. A po pravé straně se nachází presbytář kostela," ukazuje Rudolf Machalík.

Proč jsme vlastně nahoru vylezli. Když se rozhlédneme kolem sebe, tak už vidíme trámy, které podpírají střechu kostela. A spousta trámů je již nových.
"My jsme totiž zjistili, že celá konstrukce krovu se naklání. O nějakých 19 centimetrů, což je již docela hodně. Zkrátka stalo se, že se to nějakým způsobem uvolnilo a celá konstrukce se naklonila. Když se podíváte, tak i jen volným okem je znát, že ten starý trám je nakloněn."

Gotický kostel na novoměstském náměstí se letos dočká druhé etapy obnovy střešního krovu

Zrovna se díváme na hodně vysoký trám, který podpírá až úplnou špičku střechy. Tohle všechno se tedy bude nyní vyměňovat?
"Všechny práce jsou rozděleny na etapy. Nyní bude provedena druhá etapa, kde se rozebere už část střechy, dokonce i krytina. Už se budou ony prvky postupně měnit."

Další kostely z broumovské skupiny sakrálních staveb se letos dočkají výrazných oprav

Kostel svatého Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku čeká oprava

Některé monumentální stavby z Broumovské skupiny kostelů jsou pod lešením. Nejvíc práce bude na kostelech v Ruprechticích a Vernéřovicích. V kostele svatého Jakuba Většího v Ruprechticích je podle faráře Martina Lanžiho všechno připraveno, stačí jen začít. Přímo ke kostelu zamířila i reportérka Jana Házová. 

Čím je kostel Nejsvětější Trojice v Novém Městě nad Metují tak významný?
"Jedná se o kostel, který původně ani neměl stát. Protože zakladatel města počítal s tím, že kostel je v nedalekém Krčíně. Ale potom zjistili, že je to přeci jen poměrně daleko. Tak byl v rohu náměstí postaven kostel. On tedy není moc veliký, protože už pro něj nebylo místo. Až časem se odkoupil vedlejší měšťanský dům. Tedy je tady takový zajímavost, že část kostela, ta spodní, je ve faře. A zase část fary, je v kostele.

Druhá etapa oprav střechy děkanského kostela Nejsvětější Trojice v Novém Městě nad Metují začne v červnu. Celková oprava střechy by měla být dokončena do pěti let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související