Bývalý katolický kněz z Javorníku na Jesenicku vyhrál u jesenického soudu boj o svou čest

14. únor 2019

Okresní soud v Jeseníku očistil jméno bývalého kněze z Javorníku Adama Stanislava Kuszaje. Podle výsledku obnoveného řízení svého ministranta pohlavně nezneužíval. V roce 2011 ho přitom za to soud potrestal podmínkou. Kuzsaj kvůli poté přišel o možnost vykonávat kněžskou službu.

Adam Stanislav Kuszaj od začátku vinu popíral. Přesto před osmi lety odcházel od soudu s podmíněným trestem a zákazem pracovat po dobu tří let pracovat s dětmi do 18 let. Byl suspendován a v práci kněze už nemohl pokračovat. I když mu později trest smazala amnestie, celá kauza mu významně zasáhla do života.

S novými důkazy později požádal soud o obnovu procesu. A uspěl. Mladík ale své tvrzení nezměnil.  Když měl 16 let, kněz ho prý několikrát osahával.
„To jsem si rozhodně nevymyslel. Jsem svědek toho, co se stalo. Ty svědkyně na mě vytáhly, že jsem si to vymyslel a já jsem si to nevymyslel,“ říká bývalý ministrant.

Revizní znalecký posudek dnes již 25tiletého mladíka ale prokázal, že jeho výpovědi nejsou důvěryhodné. „Na základě vyšetření rozhovoru, spisu ale i zdravotnické dokumentace došli k závěru, že nesplňuje žádná kritéria věrohodnosti z psychologického i psychiatrického hlediska,“ upřesňuje klinický psycholog Zdeněk Kolařík.

Závěry posudku sehráli v procesu významnou roli. Soudce Miloš Kubíček muže v obnoveném řízení obžaloby zprostil. „Doposud jediný přímý důkaz je výpověď poškozeného, která je ve světle revizního znaleckého posudku obecně i specificky nevěrohodná. Výpovědi svědků v obnoveném řízení svědčí ve prospěch obžalovaného,“ dodává soudce.

Advokátka bývalého kněze Zuzana Kožnárková jiný verdikt nečekala. S úsměvem odcházel od soudu i Adam Stanislav Kuszaj. „Mám samozřejmě radost, ale nemůžu ji vyjádřit, protože jsem tím vším unavený,“ řekl Kuszaj. Jeho cílem je teď vrátit se ke kněžské službě. „Hlavně sloužit lidem a bohu, to je pro mě nejdůležitější,“ uzavírá Kuszaj.

O zrušení zákazu vykonávání bohoslužeb a jiných správních úkonů může podle informací ostravsko-opavské diecéze rozhodnout vedení řeholní společnosti salvatoriánů, suspendovaný kněz je jejím členem.

autor: aja
Spustit audio