Bývalý dětský pokoj můžete využít zcela novým způsobem a splnit si svá přání

9. červen 2018

Pomalu končí školní rok a Vaše ratolesti možná za velmi krátkou dobu jak se říká „vyletí z hnízda“. Ale co s bývalým dětským pokojem? Co dělat, když se jedna místnost uvolní a v rodině se celkově změní životní styl? Rodiče si mohou konečně dopřát prostor pro své hobby, využít volný pokoj jako fitcentrum nebo pokoj pro hosty. Na možnosti využití jsme se ptali bytové designérky Věry Tomíčkové z TOTO studia. 

 

Najednou je jeden pokoj v domácnosti volný, ale jak ho využít?

Na první pohled to vypadá jednoduše, ale někdy může být řešení nelehké. Celý byt je většinou koncipován právě tak, aby jeden pokoj náležel pouze dětem. Pokud se rodiče uskrovnili a dopřáli dětem pokoj, bylo možná nutné z prostorových důvodů propojit pracovnu nebo ložnici s obývákem. Konečně je tedy možné obývací pokoj znovu přebudovat a ložnici nebo pracovnu umístit do uvolněného pokoje. Volný pokoj také můžeme využít jako centrální šatnu a uvolnit tak prostory v chodbě nebo jiných pokojích. To vše už ale bude vyžadovat větší zásah do celé koncepce bytu.

Konečně prostor pro sebe nebo zdroj dalšího finančního zdroje

Jednodušší verzí je využití volného pokoje jako prostoru pro různé koníčky. Nabízí se také samostatná televizní místnost nebo pokoj pro hosty. Pokud jsou po bytě rozstrkané různé domácí přístroje, žehličky nebo žehlicí prkna, může být uvolněný pokoj vhodným praktickým místem pro žehlení, šití a jiné domácí práce. Z volného pokoje je také možné dle vlastní fantazie vytvořit relaxační koutek nebo domácí fitcentrum se saunou. Uvolněné prostory je také možné využít pro posílení finanční situace rodiny. Pokud se byt nachází v zajímavé lokalitě u studentských kolejí nebo školy, je možné ho využít na pronájem. Je důležité, aby pronajímaný pokoj měl samostatný vchod například z centrální chodby a nájemník tak nerušil chod celé rodiny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.