Bývalá vlakvedoucí si přála návštěvu průvodčích, se kterými by si popovídala o lásce k vlakům

10. prosinec 2018

Velkou radost až slzy dojetí v očích měla paní Libuška z návštěvy Ježíškových vnoučat. Bývalá vlakvedoucí už téměř nevychází se svého pokoje v domově se zvláštním režimem ve Frýdku-Místku a moc si přála, aby ji navštívil někdo z Českých drah, nejlépe průvodčí, se kterým by si popovídala o lásce k vlakům. Přání se jí do puntíku splnilo.

Neviděly se přes 30 let a díky Ježíškovým vnoučatům se opět setkaly. Za 93letou paní Libuškou přišly bývalé kolegyně Eva Foldynová a Dana Bernatíková. Vedle spousty dárků přinesli zaměstnanci Českých drah i předměty, které paní Libušce připomínaly profesní život.

Paní Libuška pracovala u drah celý život. Vzpomíná, že práce to nebyla lehká, ale krásná a i teď by se tam vrátila. „Dráhu jsem měla moc ráda. Kdybych mohla chodit, ještě dnes bych tam šla,“ říká.

Vzpomínání nebere konce, bývalé kolegyně si už domlouvají příští návštěvu. „Bylo to úžasné, pro všechny super zážitek. Máme z toho opravdu dobrý pocit, že jsme tady byly,“ dodávají kolegyně paní Libušky.

autor: iha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.