Bývalá továrna Mastných v Lomnici nad Popelkou láká veřejnost. Ukazuje čistý industriální styl

5. březen 2019

Továrna Mastných na Karlově v Lomnici nad Popelkou v Libereckém kraji byla první mechanickou tkalcovnou v Čechách a zároveň nejvýše položenou průmyslovou fabrikou ve městě. Dnes jí dává nový rozměr skupina nadšenců ze Spolku pro záchranu továrny Mastných v čele se současným majitelem Pavlem Doležalem, kteří se fabriku i její okolí snaží vrátit do co nejpůvodnějšího stavu a postupně ji otevírat návštěvníkům.

 

V roce 1805 založil Jan Mastný v Lomnici nad Popelkou faktorství. Odebíral od tkalců bavlněné zboží a zaměstnával "podomácku" až 400 tkalců. Jeho syn Vincenc, který se stal i prvním lomnickým starostou, vydával bavlněnou přízi a zaměstnával až 1 500 tkalců. V letech 1854 až 1856 koupil nad Karlovem pozemky a vybudoval na nich první tovární areál ve městě. Jeho stavitelem byl Franz Richter.

Továrnu tvořila jedna hlavní budova a dvě vedlejší. Její věhlas byl tak veliký, že se fabrika objevila i v románové pentalogii Sňatky z rozumu Vladimíra Neffa. Autora díla totiž s továrnickým rodem z Lomnice pojily příbuzenské vazby. Heslem rodu, které nyní Spolek pro záchranu továrny Mastných obnovil na fasádě schodištní věže, znělo: "Práce šlechtí, důvěra sílí."

Od textilní výroby ke kultuře a k motorkám

Rodině Mastných se stala osudnou velká hospodářská krize, která začala v roce 1929. Majitelé firmy přišli kvůli zadluženosti skoro o celý svůj majetek. Výroba v továrně byla v roce 1932 ukončena, protože firma Theodor, Hugo a Vojtěch Mastný zkrachovala. Areál továrny byl pak majetkem banky, která ho rozprodala v dražbě. Novým vlastníkem hlavních budov se stala firma Bratři Halířové. Po Únoru 1948 byl areál továrny znárodněn a později ho podnik Elitex využíval jako člunkárnu. Rozlehlý opuštěný areál koupil v roce 2013 Pavel Doležal z Velkých Popovic, který mu spolu s dalšími nadšenci postupně vrací život.

"Se Spolkem pro záchranu továrny Mastných se snažíme vrátit továrnu a její okolí do co nejpůvodnějšího stavu, otevíráme ji veřejnosti, nabízíme v ní kulturně-společenská setkávání. Lidé si tam navíc mohou prohlédnout i moji sbírku anglických historických motocyklů značky Raleigh, která je zřejmě největší v Evropě. Většina z dvaceti vystavených motorek je z 20. let minulého století,“ říká majitel továrny, zarputilý sběratel a umělecký kovář Pavel Doležal.

Kromě toho také rozšiřují sbírku továrních strojů, představují expozici, která přibližuje historii továrny, dále expozici vodárenství a také expozici historie místní železnice a sousedního nádraží, na jejichž výstavbě se rodina Mastných významně podílela.

V pětipodlažní budově se nachází největší taneční sál široko daleko a ze střechy se nabízí bezkonkurenční výhled na Lomnici nad Popelkou a okolní krajinu. Patrně největším lákadlem pro návštěvníky je ale zachovalost a autentičnost továrny.  

Industriální, ale i kulturně společenské prostory v nejstarším průmyslovém objektu v Lomnici nad Popelkou z roku 1855 jsou přístupné veřejnosti nejen ve Dnech architektury, při koncertech, workshopech, výstavách a divadelních představeních, ale nově i ve středu a v neděli od 10 do 17 hodin.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.