Bývalá bystřická ubytovna Podhoran se změní. V budově bude úřad i restaurace, oprava bude stát padesát milionů

Hotel Podhoran byl postaven v 70. letech 20. století, disponoval 96 lůžky. Město jej v roce 2017 koupilo za 16,9 milionu korun od soukromého majitele.

Oprava bývalé ubytovny Podhoran v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku přijde až na padesát milionů korun.

Počítá s tím tamní radnice, která objekt v sousedství městského úřadu koupila před dvěma lety. Chtěla tím zabránit dalšímu ubytovávání sociálně nepřizpůsobivých lidí.

Křížová cesta Dušana Jurkoviče na Hostýně z keramických kachlí vznikala 20 let. Udivuje dodnes

00885943.jpeg

Hostýn na Kroměřížsku nedaleko Bystřice pod Hostýnem je nejnavštěvovanějším mariánským poutním místem na Moravě.

Letos město zaplatí za projekt na rekonstrukci přes dva miliony korun. Horní patra poslouží jako kanceláře městského úřadu, do přízemí se vrátí restaurace, uvedl starosta Zdeněk Pánek z hnutí STAN.

Městský úřad nyní využívá čtyři objekty. Hned vedle Podhoranu stojí radnice, která by mohla být po nezbytných stavebních zásazích s někdejším hotelem propojena. Úředníci sídlí také na zámku a v dalších dvou budovách.

Chystané opravy bude město kvůli nedostatku vhodných dotačních titulů zřejmě financovat ze svého rozpočtu. Plánuje si proto vzít úvěr. Není přitom vyloučeno, že město kvůli úpravám budovy vypíše architektonickou soutěž.

Hotel Podhoran byl postaven v 70. letech 20. století, disponoval 96 lůžky. Město jej v roce 2017 koupilo za 16,9 milionu korun od soukromého majitele, budovu využíval jako ubytovnu pro sociálně slabé.

Koupí hotelu radnice vyřešila problémy, které město sužovaly léta. Na potíže s problémovými obyvateli, kteří většinou přišli z jiných měst, si stěžovali školy, obchodníci i obyvatelé Bystřice pod Hostýnem.

autor: pes
Spustit audio

Související