Bystřická kyselica
Tradiční recept od Anny Matuchové z Bystřice pod Lopeníkem, z oblasti Východního Slovácka, zazněl ve čtvrtek 22. května.
Suroviny:
2 l vody, 500 g kysaného zelí, 200 g fazole, sušené hříbky, sušené švestky, povidla, 2 brambory, celer, 3 mrkve, 1 petržel, 2 cibule, 5 stoužků česneku, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, smetana, mléko, olej, vejce
Postup:
Přes noc si namočíme fazole do vody. Druhý den vyměníme vodu, doplníme na dva litry a dáme vařit.
Přidáme očištěnou zeleninu – celer, mrkev, cibuli,česnek, brambory a sušené hříbky. Dále pak nové koření, bobkový list, sůl a pepř. Sušené švestky nejprve pokrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce.
Do dalšího hrnce dáme vařit kysané zelí.
Po uvaření fazolí a zeleniny, přidáme do hrnce uvařené zelí. Pak přidáme cibulovou jíšku (cibule, olej, mouka) a polévku dochutíme lžící povidel. Nakonec přidáme mléko a smetanu. Vše pečlivě promícháme a zapracujeme do polévky.
Pokud se nám zdá polévka málo kyselá, přidává se několik lžící octu.
Na závěr se vmíchá do polévky rozkvedlané vajíčko.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.