Byla to velká výzva. V Brazílii vychází kniha o Janu Antonínu.Baťovi s ilustracemi hendikepovaného Jakuba Hříbka

15. leden 2019

Jakub Hříbek má od narození ochrnuté nohy i ruce a od tří let žije v domově v Olšanech na Šumpersku. 

Přes svůj handicap je jeho největší vášní malování. Stětec drží v ústech. Teď to vypadá, s trochou nadsázky řečeno, že se z něj stane světoznámý umělec. Ilustroval totiž knihu autorky Markéty Pilátové o Janu Antonínu Baťovi, která letos na jaře vyjde v Brazílii.

„Mám obrovskou radost, moc mě to těší,“ usmívá se Jakub Hříbek. Maluje téměř celý svůj život, nejraději prý kočky. Ilustrovat knihu o Janu Antonínu Baťovi pro něj byla velká výzva.

Výstava ilustrací Jakuba Hříbka v šumperské knihovně

„Nebylo to vůbec jednoduché. Když mi něco chybělo, tak jsem navštívil Zlín a tam jsem se o Baťovi všechno dozvěděl,“ doplňuje Hříbek. Nejvíce je podle svých slov pyšný na ilustraci zlínského Baťova mrakodrapu. „To bylo největší dílo jeho života, tam počítal přesně kolik tam má oken. Dělat pusou tenoučké a přesné čáry, to byla hrozná práce,“ chválí ho i pedagožka Milada Sobková, která Jakuba Hříbka vede.

„Tady jsou emigranti s kufry, je tam loď. To představuje Jana Antonína Baťu, který dorazil do Brazílie do vyhnanství, protože utíkal před nacisty. Mně se líbí, že tam je takové světlo, které Kuba dokázal krásně vystihnout i když v Brazílii nikdy nebyl,“ ukazuje Jakubovy ilustrace zachycující momenty Baťova příjezdu do Brazílie autorka Markéta Pilátová. Kniha Markéty Pilátové je určená hlavně dětem z brazilského města Batayporã.

„Batayporã v překladu znamená Baťova dobrá voda. Učím tam češtinu přes 200 dětí. Chtěli jsme, aby ty děti věděly něco o firmě Baťa, která vlastně založila městečko, kde žijí,“ přibližuje autorka.

V budoucnu by česko-portugalská kniha o Janu Antonínu Baťovi mohla podle Markéty Pilátové vyjít i v České republice.

„Najednou se nám začali ozývat i Češi, že by tu knížku chtěli. Pokud bude zájem, tak tu knížku můžeme přivézt i pro českého čtenáře,“ uzavírá Pilátová.

Do té doby si knižní ilustrace Jakuba Hříbka můžou lidé prohlédnout alespoň v šumperské knihovně. Vystavené tam budou do konce února.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.