Buchlovský kámen uprostřed Chřibů je nejstarším pojmenovaným balvanem v pohoří

26. červen 2018

Buchlovský kámen se nachází zhruba tři kilometry od hradu Buchlova v pohoří Chřiby ve Zlínském kraji. Jedná se o dvanáct metrů vysoké skalisko ukryté v lesích mezi obcemi Břestek a Staré Hutě.

Buchlovský kámen leží kousek od malé vesničky Staré Hutě, která byla založena někdy v pozdním středověku. „Buchlovský kámen je jeden z nejstarších pojmenovaných balvanů v Chřibech. Poprvé je možné se s tímto názvem setkat už v listině majitele panství Jana Žďánského ze Zástřizl z roku 1555,“ říká místostarosta nedalekých Buchlovic Bořek Žižlavský.

Kámen je opředený mnoha pověstmi a samozřejmě nechybí ani ta s čertem. „Ve Starých Hutích byl podle pověsti mlýn a v něm žila rodina, která měla dceru. Kousek odtud žil v lese čert, který o tu dceru stál. Mlynář dal čertovi podmínku: když do zakokrhání kohouta přinese větší hromadu balvanů, než je mlýn, bude dívka jeho. Čert byl mazaný a nechal všechny kohouty pochytat a pozabíjet. Ale i mlynář byl chytrý a svého kohouta schoval. Ráno ho vypustil, kohout zakokrhal, a jak to čert uslyšel, upustil balvan dolů na zem a ztratil se,“ vypráví Bořek Žižlavský. Od té doby tam obří kámen leží.

Chřiby jsou pískovcové pohoří, takže Buchlovský kámen je ve skutečnosti jedním z pískovcových výchozů. A i jeho okolí je velice zajímavé, protože leží přímo uprostřed Chřibů. Zhruba tři kilometry od něj se nachází hrad Buchlov, stejně vzdálený je hrad Cimburk a kousek je to i k baroknímu hřbitovu ve Střílkách.

Hrad Buchlov

Naproti Buchlovskému kameni se pak tyčí kopec jménem Mordířka. „I tento kopec je opředený pověstí z dob třicetileté války. Tehdy sem proudily davy dobrodruhů a armád a ohrožovaly vesnice. A ohrozily i vesničku Staré Hutě. Zdejší obyvatelé se proto schovali před vojáky do lesa na zdejší kopec. Ale bohužel se stalo, že jedno z malých dětí zaplakalo, a vojáci je objevili a všechny povraždili. Proto má kopec jméno Mordířka,“ uzavírá starosta.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio