Brouci v hlavě neurochirurga. Aneb nejen velké entomologické putování po světě s Vladimírem Benešem

31. říjen 2022

Jeden z nejlepších světových neurochirurgů, nesmírně šarmantní (vítěz 26. ročníku ankety Českého rozhlasu), někdy značně přímočarý profesor Vladimír Beneš je mým dalším hostem v pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem". A hned musím předeslat, že skoro jedinou spojnicí s jeho náročnou profesí byl v úvodu setkání u rozhlasového mikrofonu můj odkaz na plné znějí jeho titulů.

Dál už jsme v pracovně pana profesora v pražské Ústřední vojenské nemocnici o neurochirurgii jen sem tam "zavadili". A Vladimír Beneš neskrýval potěšení z příležitosti nebrouzdat po stopách tajemství lidského mozku a nadšeně se mnou putoval po celém světě - za brouky.

Čtěte také

Potápník byl prvním broukem, který se do hlavy Vladimíra Beneše vloudil. Bylo to - jak potvrzuje i pro pořad "Na cestách" - v první obecné. Mimochodem, jestli vůbec viděl legendární divadelní kus G. Faydeaua si vášnivý lovec brouků skoro nevybavil. Nicméně potápník to všechno nastartoval.

A dnes jsou prý brouci v bytě Vladimíra Beneše takřka všude, kam se člověk podívá. Nejen to, o některých exemplářích jsme si povídali i přímo u vitrín na stěně pracovny pana profesora. Protože ani tam příklady jeho sběratelské vášně nescházejí.

Nech či nenech brouka žít

Rozhlasový mikrofon zachytil při velice pohodovém natáčení s profesorem Benešem i jeho reakci na apel Juraje Kukury v písničce "Nech brouka žít" z filmu Trhák. Když už najde a uloví zajímavého brouka, tak ho žít zkrátka nechat nemůže a exponát končí na špendlíku.

Příroda tím ale podle zkušeného sběratele rozhodně netrpí. Například ve srovnání se stavební činností či jinými našimi aktivitami.

Za brouky celým světem

Čtěte také

Horské oblasti Číny, Mexiko, Jižní Amerika, Austrálie, Indonésie - to uvádím jen pár příkladů destinací, kde profesor Beneš za brouky už byl. Cestujeme v pořadu Českého rozhlasu skutečně po mnoha exotických místech.

A hlavně se u toho dozvíte spoustu zajímavých podrobností o tom, jak se loví brouci, co s sebou Vladimír Beneš nezbytně musí mít i co klidně oželí. Uslyšíte také, kde začínají být pro amatérské lovce brouků podmínky příliš složité a proč.

Děda, kelímky, sloní lejno

Pokračovatele rodu uznávaných neurochirurgů přivedl k broukům jeho plzeňský děda. Ale zajímaly mě i jiné podrobnosti - třeba jak, do čeho a na co se chytají po světě brouci.

Čtěte také

Profesor Beneš přiznává, že klidně veze s sebou méně oblečení, jen aby měl dost místa například na světlo, které brouky v noci láká, nebo na kelímky, které jsou jeho pastičkami při lovu.

A co broukům voní? To si poslechněte v pokračování pořadu "Na cestách" s uznávaným neurochirurgem Vladimírem Benešem, který přidává i pozoruhodný tip pro případné lovce - požehnáním pro ně je prý sloní lejno, ve kterém je možné objevit údajně i padesát brouků.

Jméno profesora, manželky i vnuček

Eccoptolabrus benesi - to je střevlík, nesoucí jméno profesora Beneše, protože ho jako nový nepopsaný druh našel v roce 2006 v Číně. Také o podobných nálezech si v pořadu "Na cestách" povídáme.

Vladimír Beneš ale prozradí, že noví brouci mají jméno i po jeho manželce (s ní rád cestuje do jiných destinací, než jsou prvoplánově ty "broukové") a dokonce i po svých vnučkách.

Plecháčky, káva, brouci a Oldřich Kaiser

Cestovatelských témat jsme s profesorem Vladimírem Benešem probrali nepřeberně a došlo i na naši společnou vášeň - kávu, originální plecháček i vysvětlení, proč je jeho nerozlučným parťákem při lovech brouků herec Oldřich Kaiser.

Čtěte také

Mimochodem, i pro něj má profesor plecháček s broukem z mého cestovatelského kufříku a hlavně od Michaely Luňákové z obce Studnice u Náchoda.

Prostě a jednoduše, nalaďte si nás v pondělí 31.října po 18:00 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice nebo poté v audio archivu.

Při poslechu pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" se s pohodovým hostem, profesorem Vladimírem Benešem, který pro tentokrát rád upozadil svoji celoživotní vášeň (jak říká nikoli práci) neurochirurgii, se rozhodně nudit nebudete.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související