Brno slaví stovku Gustava Broma

21. květen 2021

Gustav Brom by 22. května oslavil 100. narozeniny. V rámci projektu Gustav Brom 100 se chystá několik akcí k uctění jeho památky. Autorem myšlenky je Vladimír Koudelka, některé akce chystá TIC Brno i další brněnské instituce. Součástí bude také Den Gustava Broma, vernisáž výstavy fotografií i speciální aplikace.

Saxofonista, dirigent, skladatel, kapelník, zpěvák, fotbalový fanoušek a především brněnský patriot. O mnoha tváří zvládal bravurně funkci manažerskou a díky tomu se ve své době o Orchestru Gustava Broma dozvěděl celý svět. Pod jeho vedením absolvoval na 250 zahraničních turné a prestižní americký magazín Down Beat jej v roce 1974 zařadil mezi 10 nejlepších big bandů světa. Gustav Brom sice zemřel v roce 1995, ale jeho nejstarší dítě – Rozhlasový big band Gustava Broma – se má dál čile k světu.

 „Já vidím Gustava Broma především jako velkého brněnského patriota. Brňana s velkým srdcem, charismatického a empatického člověka, který působil a pomáhal nejen v muzice. A  kterému je podle mého Brno ještě hodně dlužno,” říká Vladimír Koudelka, autor myšlenky brněnských oslav Gustava Broma.

Čtěte také

Jednou z akcí připomínajících Broma jako fenomenálního hudebníka i objevitele talentů bude výstava Fenomén Gustav Brom, kterou připravuje TIC BRNO. Ta bude zahájena 22. května v Alfa pasáži, bude volně přístupná a potrvá měsíc.

„Rozsah výstavy neumožňuje vyčerpávající zhodnocení této všestranné osobnosti, ale nabízí spíše vhled do jeho bohatých aktivit. Zprostředkovává nám navíc i soudobou vizuální kulturu, využívá materiál z oblasti TV produkce, grafického designu i z osobních archivů jeho kolegů a přátel,” uvádí Marika Kupková, kurátorka Galerie TIC. Výstava nezůstane jen u obrazové části, ale bude obsahovat i zvukovou složku.

Na 22. května pak připadá Den Gustava Broma. U lavičky Jaromíra Hniličky, odhalené 15. června 2020 k osmdesátému výročí prvního vystoupení kapely Gustava Broma, bude ráno v 10 hodin zasazen cedr Gustava Broma a zahraje současný orchestr nesoucí jméno legendárního kapelníka.

Speciální program k oslavám chystá letos v létě Filharmonie Brno a promítání filmů o Bromově životě s následnou diskuzí proběhne i v rámci festivalu Uprostřed. Na podzim bude k dílu Gustava Broma dále odkazovat část programu festivalu JazzFestBrno. Na informačních centrech bude nově k dispozici tiskovina mapující jeho život.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související